Wat is wangirifraude en belfraude met sms en wat als ik slachtoffer ben geworden?

Wangirifraude is een vorm van oplichting waarbij men probeert om de slachtoffers te laten terugbellen naar dure betaalnummers. De telefoon rinkelt één keer. Als je terugbelt, krijg je niemand aan de lijn. Je hoort een wachttoon of helemaal niets, maar ondertussen loopt de rekening zonder dat je het beseft. 

Belfraude met sms'jes is een gelijkaardige oplichtingsvorm. Je ontvangt een sms. Als je hierop antwoordt, ontvang je een reeks dure sms'en die jij betaalt. Soms wordt in het bericht gevraagd om dringend naar een buitenlands nummer te bellen en ook dan betaal jij de rekening. De sms'jes worden verstuurd door een computerprogramma naar een willekeurige lijst.

Als jij zo'n verdachte oproep of sms hebt ontvangen, raden we aan om dit te melden via het meldpunt voor oplichting, bedrog en fraude.

Enkele tips:

  • Ga niet in op deze sms'en of telefoontjes. Als je een smartphone hebt, kan je de nummers zelf blokkeren door ze in 'spam' te zetten.
  • Googel het verdachte nummer. Je zal snel meer te weten komen over de ware toedracht van de oproep.
  • Ga na bij je provider of er kosten verbonden zijn aan de sms'jes. Zo ja, sms dan STOP naar het nummer.

Slachtoffer?

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Regio Puyenbroeck via het contactformulier of telefonisch via 09 310 33 00.