Hoe herken ik een politieambtenaar?

1. Uniform en graadkentekens

Men kan een politieambtenaar herkennen aan zijn uniform en graadkentekens. 

Daarnaast kunnen politieambtenaren in burgerkledij zich bijkomend legitimeren door het dragen van de interventiearmband.

U kan hier het volledige overzicht van herkenningspunten van de politie vinden.

2. Legitimatiekaart

Een politieambtenaar kan zich kenbaar maken door zijn legitimatiekaart te tonen.

Een legitimatiekaart ziet er voor alle politieambtenaren hetzelfde uit, ongeacht van welke politiezone ze afkomstig zijn. Er is enkel een kleuronderscheid tussen de legitimatiekaart van een politieambtenaar en die van een agent van politie.  

De legitimatiekaart van een politieambtenaar is heeft het formaat van een bankkaart met afgeronde hoeken, is geplastificeerd en is voorzien van veiligheidsopdrukken waaronder het politielogo in hologram. De voor- en achterzijde hebben een okergele achtergrond waarop een "logo in beweging" staat afgebeeld. Bij een agent van de politie heeft deze een blauwe achtergrond.    

U kan volgende vermeldingen op een legitimatiekaart terugvinden:

  • linksboven: naam en voornaam van de houder
  • rechtsboven: politielogo
  • links-midden: pasfoto van de houder
  • middengedeelte: identificatienummer van de houder met daaronder het volgnummer van de kaart en onder dit nummer de vermelding “POLITIE” in de drie landstalen - bij de legitimatiekaart van agenten staat “(HULP)AGENT VAN POLITIE” i.p.v. “POLITIE”
  • onderaan: “Koninkrijk België” in de drie landstalen
  • achterzijde: de graad van de houder in de drie landstalen - bij de legitimatiekaart van agenten komen er geen vermeldingen voor op de achterzijde

Indien u twijfelt, kan u de politieambtenaar steeds vragen om zich te kenbaar te maken.

Lijken bepaalde zaken of handelingen u verdacht, neem dan contact op met uw buurtcommissariaat of bel het noodnummer 101.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Regio Puyenbroeck via het contactformulier of telefonisch via 09 310 33 00.