Burenruzies

Burenruzies, een probleem van deze tijd, ze komen voor in elke buurt. Ze ontstaan meestal door overlast. De ene buur doet of heeft iets dat de andere buur stoort en als hinderlijk wordt ervaren. Het kan gaan om overhangende takken, de buurjongen die zijn muziek te luid zet, of die vervelende hond die zijn behoeftes in het gazonperkje voor de deur doet. Om te voorkomen dat deze overlast zich gaan ophopen en er opeens en conflict ontstaat, is het goed te weten dat er je een aantal dingen kunt doen om de zaken niet uit de hand te laten lopen.

Bedenk allereerst dat een uit de hand gelopen burenruzie heel erg naar kan zijn en de dagelijkse rust behoorlijk kan verstoren. Je kunt er letterlijk ziek van worden en er iedere dag stress van hebben. Met die gedachte kun je maar beter zorgen dat een ergernis niet uit de hand loopt. Het blijft immers je buur hoe je het draait of keert. Het is veel beter om een goede relatie met de buren te hebben, dan in conflict met ze te leven. Ze hoeven niet bij je op de koffie te komen, maar als je een goed contact met ze hebt, is dat bevorderlijk voor het algemeen welzijn. Het beste wat je kunt doen is je buren met je ergernis te confronteren. Zij beseffen waarschijnlijk niet dat jij je ergens aan ergert. Ga rustig het gesprek met de buren aan. Blijf rustig en vertel ze kalm wat je ergernis is. Verwacht niet dat de buren je met open armen ontvangen als je komt klagen. Jij zou het ook niet leuk vinden als je buren bij je komen klagen. Geef ze ook de tijd om de klacht te laten bezinken. Vraag ze of zij misschien ook een klacht over je hebben, dan kunnen jullie samen iets oplossen. Dan voelt de aanval wat kleiner. Bespreek je probleem altijd persoonlijk met je buur, geen (anonieme) briefjes in de brievenbus, dit werkt averechts). Wees eerlijk en kom er ook voor uit dat jij degene bent met de ergernis. Je schiet er niets mee op om klachten stiekem bij je buren te posten. Het kan voorkomen dat je buren niet willen luisteren of je klacht nier ernstig nemen. Je kunt je er dan bij neerleggen en de ergernis voor lief nemen. Je kunt ook actie ondernemen. Je kunt de wijkagent inschakelen, die kan bemiddelen om alsnog tot een oplossing te komen. Bedenk echter dat dit ook een averechts effect kan hebben (Ze sturen de politie op mijn dak...)

Soms loopt het toch uit de hand en komt de Vrederechter er aan te pas. Deze zal trachten een oplossing aan te reiken, waar vermoedelijk een van de partijen zich niet echt kan in vinden. De vraag is dan of dit de sfeer tussen de buren opknapt? Om ergernissen zoveel mogelijk te beperken, zijn er een aantal zaken die je zelf kunt doen. Proberen om een ergernis met je buren op een rustige manier op te lossen. Zeg hen wat het probleem is, maar doe dit niet op een aanvallende manier. Leg uit wat je probleem is en reik zelf een oplossing aan.