Persbericht dinsdag 30 juli 2019

Bomenzager gevat

De bomenzager die in de nacht van 5 op 6 juni een zestal bomen vernielde met een kettingzaag in het centrum van Eeklo kon gisteren worden gevat en geïdentificeerd.

Een rechercheur van onze lokale recherchedienst kwam hem op het spoor n.a.v. het uitlezen van een gsm in een lokaal drugsonderzoek. De verdachte had namelijk zijn daden gefilmd en deze naar een vriend verzonden. Het is op de gsm van die vriend dat we belastend beeldmateriaal konden aantreffen. De dader, geen onbekende voor onze diensten,  betreft een 31-jarige man,  woonachtig in het centrum van Eeklo.

Hij bekende spontaan de feiten, maar bleek niet echt een motief te hebben. Hij had zijn kettingzaag laten slijpen en wou die eens testen. Vermits er geen bomen in zijn tuin staan, had hij er niet beter op gevonden om een aantal bomen in het centrum van de stad om te zagen.

Uit het onderzoek bleek ook dat de dader zich verplaatste met een "speed-pedelec", wat kan verklaren waarom hij zich steeds vlug uit de voeten kon maken. Naast het gerechtelijk gevolg aan de feiten zal hij zich waarschijnlijk ook nog aan een gepeperde rekening mogen verwachten om de kostprijs van de bomen te vergoeden. De kosten voor een boom kunnen namelijk hoog oplopen want de leeftijd, de soort en de morfologie van de boom spelen daarbij een belangrijke rol.