Identiteitsbewijs, rijbewijs of betaalkaart kwijt?

Identiteitsbewijs kwijt?

identiteitskaartkidsID

Hebt u uw Belgische identiteitskaart (eID, Kids-ID), paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren of werd deze gestolen? Dan kunt u gratis bellen naar DOCSTOP((opent in nieuw venster)) op 00800 2123 2123 om uw kaart te blokkeren. Zo voorkomt u het risico op frauduleus gebruik van uw document en de eventuele financiële gevolgen.

DOCSTOP is een gratis dienst voor Belgische identiteitsdocumenten, 24 uur op 24 en 7 dagen per week bereikbaar. Als u het gratis nummer niet kunt bereiken, moet u bellen naar het nummer +32 2 518 2123.

  • In geval van diefstal moet u onmiddellijk bellen naar DOCSTOP en vervolgens aangifte van de diefstal doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau of bij uw lokale politie.
  • In geval van verlies moet u onmiddellijk bellen naar DOCSTOP en vervolgens het verlies melden op uw gemeentehuis. Buiten de openingstijden kunt u bij de politie terecht voor een voorlopig attest.
  • Als het verloren document een verblijfstitel betreft, moet u altijd eerst aangifte van het verlies doen bij de politie alvorens naar het gemeentehuis te gaan.

Identiteitsbewijs teruggevonden?

Opgelet! Een als verloren of gestolen gesignaleerd paspoort of eID is niet langer geldig. Zelfs als het document wordt teruggevonden, mag u het niet meer gebruiken.

Als u met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, bestaat het risico dat u het land niet binnen mag of zelfs onmiddellijk naar België moet terugkeren. Laat bij de gemeente het teruggevonden document vernietigen en vraag een nieuw aan.

 

Rijbewijs kwijt? 

rijbewijs

Ben je je Belgisch rijbewijs, nationaal EU-rijbewijs of niet-EU-rijbewijs kwijt of werd het gestolen? Doe zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie. Met de documenten die u daar krijgt, vraagt u een nieuw rijbewijs aan bij uw gemeentebestuur. De kostprijs voor een nieuw rijbewijs is ± 25 euro (varieert per gemeente). De politie seint je rijbewijs. 

Opgelet: Het attest van verlies is maar beperkt geldig en vervangt je rijbewijs niet. Je moet een nieuw rijbewijs afhalen voor je een voertuig bestuurt! 

 

Betaalkaart kwijt?

betaalkaart

Hebt u uw bankkaart verloren? Is uw kredietkaart gestolen? Heeft een betaalautomaat uw kaart ingeslikt? Dan kunt u bellen naar Card Stop((opent in nieuw venster)) op het nummer 078 17 01 70 om de kaart te blokkeren.

Card Stop blokkeert niet alleen verloren of gestolen betaalkaarten, maar ook tankkaarten en elektronische cheques.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 376 46 46.