Police ransomware - Ecops virus

Reeds geruime tijd worden computers besmet met het zogezegde ecopsvirus. Hierdoor wordt uw pc geblokkeerd en krijgt u een scherm te zien waarbij gevraagd word een bepaalde som te betalen zodat u een code kan krijgen om uw pc te deblokkeren. Hierbij worden logo's van de politie gebruikt.

BETAAL NIET !

Op de website van de federale politie kan u enkele oplossingen vinden om uw pc te deblokkeren (klik hier voor de link naar de website van de FedPol).

Alternatieve oplossing voor windows besturingssystemen:

Start uw pc opnieuw op (door bijv. de aan/uit knop lang in te drukken)

Druk bij het opstarten (nog voor u het windows logo ziet) op de F8 toets en hou deze ingedrukt totdat u een scherm krijgt met verschillende opstartmogelijkheden

Indien u de opstartmogelijkheid krijgt "opstarten met systeemherstel" dan kiest u hiervoor. De pc wordt dan opnieuw opgestart en het systeemherstelprogramma begint te werken. Indien mogelijk kies het recentste herstelpunt. Na dit systeemherstel werkt de pc terug normaal. Voer voor alle zekerheid een uitgebreide virusscan uit na het herstel.

Indien u de mogelijkheid "opstarten met systeemherstel" niet ziet dan kiest u voor volgende mogelijkheid : "Opstarten in veilige modus met opdrachtprompt"

Na de opdrachtprompt voert u het volgende in en drukt u daarna op enter : rstrui.exe

De pc zal dan opnieuw opstarten met systeemherstel zoals hierboven omschreven.

GOUDEN RAAD: zorg ervoor dat uw pc uitgerust is met een degelijke virusscanner !

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 376 46 46.