Iets verdacht gezien ?

Veiligheid is een zaak van iedereen. Niet enkel politie en andere hulpdiensten vervullen hierin een belangrijke rol, ook als burger heeft u een zeer belangrijke verantwoordelijkheid in de strijd tegen criminaliteit. Een belangrijk voorbeeld hiervan is het onmiddellijk signaleren van verdachte handelingen, personen of toestanden bij de politie. Dit laat ons toe kort op de bal te spelen en na te gaan wat er concreet aan de hand is. Soms levert dit een heterdaadsituatie op, soms interessante informatie, soms uiteraard ook niets. Ook al blijkt uw telefoontje achteraf toch loos alarm, geen probleem, niemand die u daarvoor een steen zal werpen.

Wat zijn verdachte toestanden? Het kan gaan om voertuigen, al dan niet met vreemde nummerplaat, die doelloos rondjes draaien in de wijk. Mogelijk verkennen ze de buurt om later hun slag te kunnen slaan. Ook onbekenden die opvallend veel aandacht hebben voor de huizen in uw straat of er foto's van nemen, moeten een alarmbelletje doen rinkelen. Hetzelfde met vreemden die u ziet rondhangen in de achtertuin van de buren (als die met vakantie zijn). Ook allerlei geluiden kunnen verdacht zijn, zeker wanneer het gaat om brekend glas. Voor zelfstandigen kan het dan weer gaan om een poging tot wisseltruck, personen die lang in de winkel rondhangen zonder iets te kopen, observatie vanuit een voertuig. Al deze zaken kan u 24 uur op 24 melden bij de lokale politie Meetjesland Centrum op 09 376 46 46 of op het noodnummer 101. Eén goede raad: kom nooit zelf tussenbeide!

Wanneer u een verdachte gedraging meldt, komt er zo snel mogelijk een politiepatrouille langs om polshoogte te nemen. Probeer bijzonderheden te onthouden zoals merk, kleur en nummerplaat van de wagen en in welke richting ze weggereden zijn? Hoe zijn ze gekleed, dragen ze een bril, hebben ze een snor of baard? Verder is het ook nuttig om informatie te kunnen geven over de leeftijd, gestalte en lengte. U kan deze gegevens snel op een Verdachte Identificatie Kaart invullen en nadien direct de politie bellen. Zo hebt u alle gegevens bij de hand om een goede melding te maken en kan de lokale politie de situatie beoordelen en actie ondernemen.

Enkel wanneer iedereen deze oproep ter harte neemt, kunnen we inbrekers, oplichters en dergelijk te snel af zijn. Want werken aan een veilige politiezone doen we samen!

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 376 46 46.