Zorg ervoor dat u zichtbaar bent op de fiets

 

Wie zichtbaar is in het verkeer, verlaagt het risico in een ongeval betrokken te worden. Het dragen van fluo-reflecterende kledij en duidelijke fietsverlichting draagt bij tot een duidelijkere zichtbaarheid in het verkeer.

Als zwakke weggebruiker zijn fietsers kwetsbaar in het verkeer. In het donker lopen zij extra risico wanneer ze niet genoeg opvallen. Het verkeersreglement bepaalt daarom dat fietsen bepaalde uitrustingen moeten hebben zodat ze beter zichtbaar zijn:

Zorg voor een goede verlichting. Wettelijk gezien betekent dit dat uw fiets moet zijn voorzien van reflectoren, een wit licht vooraan en een rood licht achteraan.

Elke fietser moet een (goed zichtbaar) wit of geel licht vooraan én een rood licht achteraan hebben. Je mag je lichten op de fiets of op je kledij of rugzak bevestigen. In België zijn knipperende lichten toegestaan. 

 

Op de fiets moet je je lichten aanzetten zodra het donker begint te worden. Je moet ook overdag je lichten aanzetten als je niet meer duidelijk kunt zien tot op ongeveer 200m (dit is de lengte van ongeveer 30 geparkeerde wagens). Dit betekent dat je lichten bijvoorbeeld ook bij mist aan moeten.

Volgens de wettelijke voorschriften heeft een veilige en reglementaire fiets:

  • 2 onafhankelijk werkende remmen, 1 vooraan en 1 achteraan
  • een fietsbel die hoorbaar is tot op 20m
  • een goed werkend geel of wit voorlicht
  • een witte reflector (of lichtgevend materiaal) vooraan
  • een goed werkend rood achterlicht
  • een rode reflector achteraan
  • 2 gele of oranje reflectoren langs weerszijden van beide wielen en/of een witte reflecterende strook aan weerszijden van elke band
  • een gele of oranje reflector langs weerzijden van beide pedalen

Tot slot nog deze tip: kleren in lichte kleuren, in combinatie met een fluohesje en/of fluorescerende armbanden of stickers verhogen uw zichtbaarheid in het verkeer en dus uw veiligheid. Veel fietsplezier!

 

Wil u meer informatie? Kijk op www.fietsersbond.be

Bron: www.secunews.be - www.lokalepolitie/5415

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 376 46 46.