Geen hondenpoepzakje, geen excuus! Samen voor een schoon Geraardsbergen!

Deze zomer bundelen politie en de stad Geraardsbergen hun krachten tegen hondenpoep!

Onder de campagnetitel ‘Een boete? Da's kak! Zakje bij, iedereen blij!’ wordt gefocust op de verplichting voor hondeneigenaars om altijd een zakje bij zich te hebben tijdens het wandelen met de hond. Het doel van deze actie is duidelijk: zorgen voor een propere stad waarin iedereen graag woont en wandelt, zonder onaangename verrassingen onder de schoenen.

Affiche hondenpoep

Een propere stad is een prettige stad. Niemand komt graag thuis met hondenpoep aan zijn of haar schoen. Toch stellen politie en gemeenschapswachten bijna dagelijks hondenuitwerpselen vast in het straatbeeld, tot grote ergernis van inwoners en bezoekers. Daarom is het essentieel dat hondeneigenaars hun verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een propere stad door steeds een poepzakje bij zich te hebben én te gebruiken.

Van sensibilisering naar handhaving: boete tot 350 euro! 

Gedurende de komende zomermaanden zullen buurtinspecteurs en gemeenschapswachten actief controleren of hondenbegeleiders tijdens het uitlaten van hun hond het verplichte poepzakje bij zich hebben. Is dit niet het geval, dan riskeren ze een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro.

“We willen iedereen herinneren aan het politiereglement waarin duidelijk staat vermeld dat hondenbegeleiders verplicht zijn de uitwerpselen van hun hond te verwijderen én steeds in het bezit moeten zijn van een recipiënt. De tijd van enkel sensibiliseren is voorbij; het is nu tijd voor concrete handhaving!” zegt Jan Lauwaet, commissaris Buurtpolitie.

Affiches met duidelijke boodschap!

Affiche hondenpoep

 

Om de boodschap duidelijk te maken, is er een opvallende affiche ontworpen die verspreid zal worden onder dierenartsen, dierenspeciaalzaken en andere relevante locaties. Met de slogan ‘Een boete? Da's kak! Zakje bij? Iedereen blij!’ snapt de lezer direct wat men bedoelt: heb je geen zakje bij, dan riskeer je een boete! De boodschap wordt visueel versterkt door een in het oog springende opmaak: een speelse, grappige hond met een brede glimlach en expressieve ogen spreekt de kijker als het ware toe. De toevoeging van een groot ‘welriekend’ poepzakje zorgt voor een humoristische toets.

Hondenspeelweide is GEEN hondentoilet

Naast de algemene affiches met de kernboodschap, zijn er ook een aantal exemplaren ontworpen met een extra banner erop. Deze zullen specifiek worden geplaatst bij de hondenspeelweides in de stad om duidelijk te maken dat ook hier een opruimplicht geldt. In tegenstelling tot wat sommige hondenbegeleiders denken, is een hondenlosloopweide immers geen hondentoilet.

Schepen Stephan De Prez, onder meer bevoegd voor milieu, benadrukt het belang van deze campagne. "Het meenemen van een hondenpoepzakje tijdens het wandelen met je hond is misschien niet altijd even leuk, maar het is een kleine moeite die bijdraagt aan een schonere en prettigere omgeving voor iedereen. Bovendien vermijd je hiermee ook de kans op een boete. Laten we samen zorgen voor een nette en aangename buurt voor jezelf, voor je hond en voor het milieu."

Graag zelf een affiche voor jouw raam?

Wie een affiche wenst, kan deze aanvragen door een mail te sturen naar milieu@geraardsbergen.be

Labels