Phishing: trap er niet in!

Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde ontvangt vaak meldingen omtrent valse e-mails (een vorm van 'phishing'). Pas goed op en loop niet in de val!

phishing

Wat is 'phishing'?

Phishing is een vorm van internetfraude. Het slachtoffer wordt via een e-mailbericht naar een valse website gelokt die sterk lijkt op de site van een bank of een commerciële site. Wanneer het slachtoffer zijn gebruikersnaam en paswoord ingeeft, zal de fraudeur deze onderscheppen en zelf gebruiken om transacties of aankopen uit te voeren. Soms vragen ze software op de computer te installeren waarmee ze van een afstand de computer kunnen overnemen of de toetsaanslagen zien om zo inloggegevens te stelen.

Hoe herken je een 'phishing' bericht?

De e-mails verwijzen naar een website die op het eerste zicht sterk lijkt op de vertrouwde site van je bank. Er wordt melding gemaakt van nieuwe veiligheidsmaatregelen of databanken die bijgewerkt moeten worden. De mail is niet persoonlijk aan de ontvanger gericht, maar gebruikt algemene aansprekingen als 'Geachte klant'. Het bericht bevat vaak ook spellings- en taalfouten. Je wordt verzocht op een link te klikken om je gegevens te controleren. Deze link leidt je naar een frauduleuze site waar je moet inloggen met je echte gegevens. Soms wordt er ook software aangeboden die je, zogezegd om je account beter te beschermen, moet downloaden.

Herken jij valse mails? Doe de phishingtest



Ben je slachtoffer van phishing?

  • Neem onmiddellijk contact op met je bank en laat je rekening en online bankaccount blokkeren. De meeste banken hebben een speciaal telefoonnummer dat de klok rond bereikbaar is om fraude te melden.
  • Doe aangifte bij de politie. Verzamel alle gegevens die bewijs kunnen leveren van de feiten en van de geleden schade. Noteer alle gegevens die je van de oplichters kreeg, zoals telefoonnummers, namen en websiteadres.
  • Ter info kan u ook meldpunt verwittigen. Let wel op: dit is louter informatief en vervangt dus geenszins de aangifte bij de politie!

Indien je geen schade hebt geleden, maar je wil de poging tot oplichting toch melden, dan kan dat uiteraard ook bij de politie.

Voorbeeld frauduleuze e-mail BNP Paribas

Labels