Resultaten actie 'Afleiding achter het stuur': 19 rijbewijzen ingetrokken!

Op 17 en 18 mei organiseerde de federale wegpolitie samen met 110 lokale politiezones de eerste nationale actie tegen afleiding achter het stuur. 48 uur lang controleerden politiediensten in het hele land, onder meer op gsm-gebruik achter het stuur. Ook onze politiezone nam deel en trok maar liefst 19 rijbewijzen in (voor een duur van 8 dagen)!

Met deze actie wil men bestuurders laten nadenken over de gevaren van afleiding tijdens het rijden. 1 op de 4 ongevallen wordt immers veroorzaakt door afleiding achter het stuur!

Alle resultaten?

Resultaten actie Afleiding

Resultaten van dinsdag 17 mei

Op onderstaande locaties en tijdstippen werd er gecontroleerd:

  • N42 ter hoogte van kmp 25.9, van 07u30 tot 10u30
  • N8 ter hoogte van kmp 31.8, van 11u00 tot 12u45

18 bestuurders werden onderworpen aan een ademtest. Iedereen blies SAFE.

Helaas hadden 9 chauffeurs meer aandacht voor hun smartphone dan voor de baan. Zij werden allen aan de kant gezet en hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor de duur van 8 dagen. 1 bestuurder hiervan kreeg eveneens een proces-verbaal van waarschuwing voor een verlopen keuringsbewijs.

Resultaten van woensdag 18 mei

Op woensdag gebeurden de controles over het volledige grondgebied van Geraardsbergen en Lierde tussen 12u00 en 20u00 (patrouille op voertuig).

14 bestuurders dienden een ademtest af te leggen. Iedereen was SAFE. Ook de afgenomen drugstest bij één bestuurder resulteerde negatief. 

Ondanks de aankondiging in de nationale media van de controles van de dag voordien (17/05), liepen ook nu nog 10 chauffeurs tegen de lamp. Iedereen kreeg een proces-verbaal voor 'gsm-gebruik achter het stuur' en zag zijn/haar rijbewijs ingetrokken voor 8 dagen. Bij deze overtredingen kregen 2 chauffeurs nog een extra boete: één persoon omdat hij geen drager van een rijbewijs was, een andere voor het sturen met verlopen voorlopig rijbewijs én het niet kunnen aantonen van een verzekering. Het voertuig van deze laatste chauffeur werd geïmmobiliseerd.

Overige vaststellingen:

  • 1 proces-verbaal inzake voorlopig rijbewijs
  • 1 onmiddellijke inning voor het niet dragen van de gordel
  • 1 onmiddellijke inning voor een inbreuk inzake veiligheidskledij moto