Cryptolocker

Het computervirus Cryptolocker gaat om zogenaamde ransomware, een vorm van malware waarmee cybercriminelen je computergegevens gegijzeld houden. Alleen wanneer je binnen de 72 uur de som losgeld betaalt, zou je opnieuw toegang krijgen tot je pc of tot bepaalde bestanden op je pc.

Ransomware sluipt gewoonlijk je Windows-systeem binnen vermomd als een e-mailbijlage. Wanneer je die bijlage niets vermoedend opent, treedt de malware in werking en worden alle bestanden op je computer versleuteld. Als dat proces eenmaal is voltooid, verwijdert de malware zichzelf en krijgt de gebruiker het bericht dat zijn gegevens gegijzeld worden gehouden, tenzij hij losgeld betaalt om weer toegang te krijgen. Pas dan krijg je een geheime sleutel om alles te deblokkeren.

Die geheime sleutel is in handen van de cybercriminelen, die hem alleen willen overhandigen in ruil voor losgeld (te betalen via de anonieme virtuele munt bitcoin). De betaling moet bovendien binnen 72 uur gebeuren of de geheime sleutel wordt vernietigd, waardoor je je gegevens voorgoed kwijt kan zijn. Maar zelfs als je betaalt, is het nog altijd niet zeker dat de criminelen het eerlijk spelen.

Hoe voorkomen?

  1. Houd je antivirussoftware up-to-date
  2. Maak regelmatig een back-up of maak gebruik van een cloud-dienst die je gegevens online bewaart.
  3. Let op met verdachte e-mails zelfs wanneer het bericht afkomstig lijkt te zijn van een gekende afzender of bijvoorbeeld je bank. Indien een e-mail om welke reden dan ook een alarmbelletje doet afgaan, doe je er goed aan om naar je instinct te luisteren en de e-mail meteen te verwijderen. Als je antiviruspakket e-mailbijlagen kan scannen, kan je die functie maar beter activeren.

Toch besmet?

  • We raden af om toe te geven aan de aanvallers en het losgeld betalen. Er zijn gevallen bekend waarin slachtoffers opnieuw toegang kregen tot hun gegevens, maar zeker ook gevallen waar dit niet gebeurde en de slachtoffer hun gegevens én hun geld kwijt zijn.
  • Wanneer je een back-up hebt gemaakt van al je gegevens of er niets meer van groot belang op de computer stond, kan je de harde schijf volledig wissen om daarna Windows opnieuw te installeren en eventueel je gegevens terug te zetten via de back-up.
  • Je kan ten slotte ook proberen om Cryptolocker van je systeem te verwijderen en eventueel nog enkele gegevens te redden.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 052 257 101.