Ik ben betrokken bij een verkeersongeval. Wat nu? 

Verschillende situaties kunnen zich voordoen

  1. Beide partijen zijn ter plaatse en er zijn geen gewonden. Je kan het schadegeval onderling regelen, daartoe vul je het Europese aanrijdingsformulier in of download de app Assisto.
  2. Beide partijen zijn ter plaatse en er zijn geen gewonden, maar je raakt niet akkoord. De politie zal op jouw verzoek langskomen. Indien je alsnog onderling een akkoord bereikt, dan vul je het Europees aanrijdingsformulier in of download de app Assisto. De politie kan je hierbij helpen.
  3. Eén van de partijen is onbekend of nam de vlucht. Je kan aangifte doen bij één van onze commissariaten. Enkel indien het strikt noodzakelijk is, komt de politie ter plaatse.
  4. Er zijn gewonden gevallen bij het ongeval. In dit geval moet je steeds de politie verwittigen. Bel het noodnummer 101 of download de app 112. Er komt zo snel mogelijk een patrouille ter plaatse.

Ik heb geen gegevens over de tegenpartij?

De inspecteur die het ongeval registreerde, deelt je de gegevens van de tegenpartij met een standaardformulier mee met vermelding van naam, adres, gegevens voertuig, verzekeringsmaatschappij en polisnummer (= attest verkeersongeval). Indien je niet in het bezit bent van de nodige inlichtingen stuur je een e-mail naar ons contactmailadres. Onze collega's helpen je dan graag verder!

Krijg ik een kopie mijn eigen verhoor en van het PV verkeersongeval?

Je hebt recht op een kopie van je eigen verklaring en op een “Attest verkeersongeval”. Het attest verkeersongeval bevat de gegevens van de tegenpartij(en) en moet worden bezorgd aan je verzekeringsmaatschappij. Beide documenten worden onmiddellijk afgegeven of worden, indien dit niet mogelijk is, achteraf naar jouw adres opgestuurd. Een kopie van de vaststellingen van het verkeersongeval kan de politie niet afleveren. Enkel de Procureur des Konings kan de toestemming geven om het dossier in te kijken. 

Moet ik altijd een Europees aanrijdingsformulier invullen?

Het antwoord is: ja. Het Europees aanrijdingsformulier is ook nodig als er politie bij een ongeval komt. Ook als er een proces-verbaal wordt opgesteld, is een ingevuld en ondertekend formulier van essentieel belang voor een snelle afhandeling van de schaderegelingen door de verzekering. In binnen- én buitenland!

Zowel bestuurders, politie als getuigen mogen in principe helpen bij het invullen van het formulier maar de bestuurders moeten hun deel van de verklaring nalezen en ondertekenen voor akkoord.

Waar bekom ik een Europees aanrijdingsformulier?

Wanneer je een schadegeval aan jouw verzekering meldt, krijg je automatisch een nieuw Europees aanrijdingsformulier toegestuurd.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Ninove via het contactformulier of telefonisch via 054 312 312.