Hoe kan ik mijn woning beter beveiligen tegen indringers?

Voorkom woninginbraak

Beveiligingsfilosofie

De beveiligingsfilosofie richt zich tot iedereen en voor alle vormen van bezit. 70% van alle criminaliteit is diefstal! Het risico en de inbraakkans is verschillend voor het ganse land, zelfs van plaats tot plaats binnen eenzelfde gemeente.

We stellen vast dat ongeveer 70% van de inbraken of pogingen zich voordoen aan de achterzijde van een woning. De rest nog voornamelijk rond de voordeur en een minderheid langs de zijkant en het dak. Jouw achterdeur en -vensters of schuifraam verdienen dan ook je volledige aandacht.

Ook van belang is dat de potentiële inbreker al bij zijn verkenning ziet dat de woning goed beveiligd is. 85% van de inbrekers zijn "gelegenheidsinbrekers". Dit wil zeggen dat je hem in één oogopslag moeten laten zien dat hij het moeilijk zal hebben. Door alle deuren en vensters langs binnen te vergrendelen ga je het hem op zijn minst moeilijk maken, maar doordat hij de grendels niet ziet zal hij het toch proberen. Met de braakschade als gevolg. Het is daarom zeker aan te bevelen om veiligheidsbeslag te voorzien aan voor- en achterdeur, maar ook die achterdeur te voorzien van een tweede slot dat te zien is aan de buitenzijde.

Vooroordelen

Als ze willen binnen geraken komen ze toch binnen. Maak het wat moeilijker. Je moet toch niet zomaar alles aanbieden zonder enige moeite! Daarbij komt nog het volgende. Elke dader van een woninginbraak heeft als het ware een interne klok lopen die start als hij aan zijn braak begint en eindigt als hij de woning opnieuw verlaat met zijn buit. Hoe meer 'zijn' klok naar dat eindpunt toeloopt, hoe nerveuzer hij wordt en hoe vlugger hij de woning terug wil verlaten. Dit maakt het voor ons zeer interessant om de toegang tot onze woning te verstevigen.

Hiernaast een schema: Links zie je de tijdsbalk bij slechte sloten, rechts bij goede of betere sloten. Zie je dat de dader minder tijd zal nemen om zijn buit te verzamelen? Is dit niet in ons voordeel?

Bij mij valt niets te rapen.

Heb je dan geen TV-toestel, radio, fototoestel, cd's, kleine juwelen of dergelijke? Een dief kan alles gebruiken. Hij maakt zijn buit te gelde.

Beveiliging is onbetaalbaar

Je moet je eigendom afwegen tegenover de kostprijs van de beveiliging. Weet echter wel dat een gemiddelde inbraak in een woning al snel zo'n € 2.500 aan verlies teweeg brengt. De meeste mensen gaan slechts over tot betere beveiliging na een inbraak. De beveiligingskost komt dan nog eens bovenop de verliespost. Is het dan toch niet beter eerst te handelen?

De eerste stap: de slotenwinkel

Dit is de moeilijkste trede naar een betere beveiliging. Om deze moeilijke stap aan te moedigen raden wij de mensen aan om eens een betere slotenwinkel binnen te stappen. Liefst zo'n winkel waar er veel soorten sloten tentoon liggen zodat je al een goed idee krijgt wat het verschil is tussen een goed veiligheidslot en de normale "huis-, tuin- en keukensloten".

Verder test je de vakkennis van de verkoper uit door hem allerhande vragen te stellen over wat hij je zou aanraden voor je specifieke situatie en zeker: prijzen vergelijken !! Er zijn spijtig genoeg ook firma's die gebruik maken van onrustgevoelens om woekerprijzen te vragen.

Laat je woning gratis prospecteren door gekende slotenmakers en vergelijk hun prijs.

Als je deze stap genomen hebt zijn wij er zeker van dat je gebeten bent door de microbe om je eigendom beter te gaan beschermen.

Drie soorten maatregelen

De hierna volgende maatregelen zijn te nemen in volgorde. Het heeft bvb. weinig zin je woning te voorzien van een alarminstallatie als de sloten niet goed zijn, of als je de ladder tegen de gevel laat staan. Ook wat betreft de prijs gaat het in stijgende lijn.

Dan nog een woordje uitleg over het soort dader dat wij hier viseren. De gewone inbreker schuwt licht, geluid en confrontatie. Hij neemt weinig tijd en geeft snel op wanneer hij ziet of denkt dat het langer zal duren dan hij gedacht heeft. Bij één van de vorige punten (licht, geluid, confrontatie) neemt hij snel de vlucht.

Uit ervaring weten we dat dit voor homejackers niet altijd opgaat. Zij gaan soms heel driest tewerk en deinzen er niet voor terug om geweld te gebruiken. De beste verdediging is ook hier: zorg voor goede sloten aan jouw woning en ga de confrontatie niet aan.

1. Organisatorische maatregelen (kostprijs: zeer weinig, een beetje moeite)

 • Geen sleutels onder mat, bloempot of via koordje in brievenbus leggen
 • Geen sleutels langs binnen op buitendeuren laten zitten die men langs de buitenzijde kan zien (via het glas bvb.)
 • Je adres niet noteren op de sleutelhanger van je sleutel(bos)
 • Geen ladder onbeschermd laten liggen (hangslot eraan)
 • Geen gereedschap binnen bereik (denk zeker aan tuinhuisjes)
 • Geen berichten aan de deur dat je (even) weg bent (ook niet op een antwoordapparaat)
 • Woning geen verlaten indruk geven:
  • Rolluiken - gordijnen - licht met tijdschakelaar
  • Auto van de buur overdag soms op oprit laten zetten
  • Brievenbus laten leegmaken
  • Gras (laten) maaien
  • Vuilzak laten buitenzetten
 • Aanplantingen laag houden - zichtbaarheid !!
 • Breng je huisnummer duidelijk zichtbaar aan op je brievenbus - dit maakt onze interventie sneller - gebruik het officiële nummerplaatje. Als je graag sierlijke (anderskleurige) cijfers wil gebruiken, doe dit dan op je gevel maar als toevoeging aan het officiële plaatje
 • Doe de achterzijde van je woning dicht als de deurbel gaat - dit is soms een techniek van dieven om je vooraan bezig te houden terwijl men achter je rug aan het stelen is
 • Vraag afwezigheidstoezicht aan als je meer dan enkele dagen van huis bent
 • Hang je adresgegevens niet aan je vakantiekoffer - zowel in luchthavens als in hotels kunnen er mensen rondlopen die deze gegevens misbruiken. Zorg dat je adresgegevens in je koffer zitten
 • Nooit venster/deur/poort laten open staan, ook al ben je maar heel even weg. Laat je draai- kipraam nooit op kipstand staan. De meeste ramen hebben op deze wijze slechts één steunpunt en zijn direct te openen
 • Sluit geen binnendeuren of kasten in je woning als je niet thuis bent -dit vergroot enkel de schade
 • Registreer je kostbare voorwerpen (Registratiekaart voertuigen, registratiekaartjuwelen, registratiekaart algemeen)
 • En graveer ze indien mogelijk (check de data voor de fietsgravering)
 • Hou goede contacten met je buren - beter een goede buur dan een ver familielid
 • Organiseer straat of wijkfeesten - zo leer je elkaar nog beter kennen
 • Praat met je buren - een losse babbel doet wonderen...
 • Zorg steeds voor een telefoontoestel (liefst een GSM) in je slaapkamer dat NIET kan gesaboteerd worden vanaf een andere plaats (bvb. uittrekken van de stekker). Leg de belangrijke telefoonnummers van hulpdiensten bij de telefoon

2. Mechanische maatregelen (kostprijs ongeveer 370 tot 1985 euro - prijzen vergelijken loont - vraag een bestek aan meerdere slotenmakers)

Cirkel van: cilinder, slotkast, beslag, en sluitkom (klavertje vier)

Een goede beveiliging aan een deur bestaat uit meerdere delen:

 • De cilinder: De cilinder mag nooit aan de buitenzijde van de deur voorbij de slotplaat of rozet steken. Met andere woorden: men mag hem niet met een tang kunnen vastgrijpen. Goed meegenomen zijn de cilinders waarbij je een codekaart meegeleverd krijgt die noodzakelijk is om een duplicaatsleutel te laten maken. Het geeft een veiliger gevoel als je de sleutel aan iemand geeft dat deze er geen duplicaat van kanlaten maken (bvb. tijdens je vakantie...)​

 • De slotkast: Dit is het gedeelte dat in de deur zit en waarin een dag- en nachtschoot verwerkt kan zitten. De dagschoot is zichtbaarlangs de kop van de deur als het schuine gedeelte dat je met de kruk kunt bedienen. De nachtschoot is het gedeelte dat naar buiten komt als je de sleutel omdraait. Bij een goede slotkast is het ganse deel solide en komt de nachtschoot bij één draai van de sleutel ver genoeg uit de kast (minstens 2 centimeter). Deze nachtschoot moet 'vol' zijn. De slotkast dient uitgerust te zijn met gatenwaarlangs het veiligheidsbeslag of veiligheidsrozet kan bevestigd worden. Op aluminium- of pvc-deuren is het van belang dat je slotkast voorzien is van een 'zwenkschoot' of 'zwenkslot-haakschoot'. Dit is een moeilijke naam voor een nachtschoot die een draai naar buiten maakt als je de sleutel bedient. Een zwenkslot-haakschoot is hetzelfde maar voorzien van een haakgedeelte aan denachtschoot (foto hiernaast).​
 • Het beslag: Dit is het gedeelte dat aan de binnen- en buitenzijde van je deur zichtbaar is en eventueel voorzien is van een kruk. Hier is ook weer van belang dat je kijkt naar de stevigheid ervan. Aan de buitenzijde mogen onder geen enkel beding schroeven zichtbaar zijn aan het beslag. Het is natuurlijk de bedoeling dat inbrekers dit beslag niet kunnen verwijderen om aan je cilinder te geraken. Het beslag dient ook conisch te zijn aan de randen zodat een grote tang er geen vat op heeft. Wil je echt op veilig spelen, kies dan voor een beslag dat je cilinder ook beschermt tegen het uittrekken ervan.
 • De sluitplaat of sluitkom: Dit is het gedeelte dat in de stijl zit en waar de dag- en nachtschoot ingrijpen als de deur dichtgaat. Dit is meestal slechts een dun plaatje dat het bij een stevige ram op de deur begeeft. Er bestaan sluitkommen of sluitprofielen die zeer sterk zijn en je nachtschoot goed beschermen. Zij worden met lange pluggen bevestigd in het metselwerk (door de deurstijl heen).

Kwaliteitslabels:

Hoe kan je weten dat het materiaal dat je wil kopen degelijk is? Kijk naar een kwaliteitslabel. De meest gekende zijn SKG (Nederland)Deze labels geven je zekerheid op kwaliteit. Beiden hebben nog gradaties in sterkte. Zo heeft het SKG-label één tot drie sterren. Drie is het sterkste. Het ES-label gaat van ES1 tot ES3. Drie is ook weer het sterkste. België heeft sinds kort het I3-label (lees IB3) doch dit is zo recent dat er op dit ogenblik nog geen producten op de markt zijn die dit label dragen.

Wat nog?

Uiteraard zijn bovenstaande gegevens waardeloos indien je deur bij wijze van spreken van karton is. Het hout, aluminium of pvc moet sterk zijn en op zijn minst een inbraakvertragend effect hebben. Als er een grote kier is tussen stijl en raam of deur kan je een secu-strip plaatsen. Dit voorkomt dat men een schroevendraaier of koevoet kan plaatsen tussen beide onderdelen.Onze raad:

 • Voordeur:
  • Een veiligheidsslot met alle hierboven vernoemde onderdelen (voor zover de deur aan de straatkant duidelijk zichtbaar is anders: twee sloten - zie achterdeur)
  • Een kierstandhouder - een parlofoon of deurspion
  • Een bijkomende grendel te gebruiken als je thuis bent (onderaan)
 • Achterdeur:
  • Een veiligheidsslot zoals hierboven
  • Een bijkomend veiligheidsslot op kniehoogte (eventueel voor je gemak met gelijk sluitende cilinder - één sleutel voor al je cilinders is toch wel zeer comfortabel)
  • Een bijkomende grendel bovenaan

 • Ramen:
  • Bijzetsloten op ramen, kruk eventueel met slot voorzien
  • Deze maatregelen zijn effectief tegen de zogenaamde gaatjesboorder
  • Bijzetsloten op schuiframen: Een schuifraam valt ook bijzonder in de smaak bij dieven als vluchtweg. Eens ingebroken in de woning hebben dieven graag een bijkomende vluchtweg mochten de bewoners onverwacht thuiskomen. Deze bijkomende vluchtweg stelt hen nog meer op hun gemak om grondiger de woning te doorzoeken naar buit. Een slot is dus meer aangewezen op een schuifraam dan een houten plank of balk die men al eens dikwijls gebruikt om het schuifraam te blokkeren. Vergeet ook niet dat de pin van het bijzetslot diep genoeg in de grond of het raamwerk moet ingrijpen opdat daders het niet kunnen omzeilen door het raam te 'lichten' bvb. met een koevoet.
  • Bijzetsloten op veluxramen
  • Koepels: ééntoersvijzen aanbrengen. Deze schroeven kan men wel vastdraaien, maar niet losdraaien. Koepels uit polycarbonaatplaat kan men ook niet stukslaan
  • Gelaagd glas is voornamelijk voor nieuwbouwers interessant omdat de kostprijs dan het laagst is - reken op een meerprijs van ongeveer 30% t.o.v. dubbele beglazing. Enkel glas is zeker niet veilig - vervang het door gelaagd glas. Minimum vereiste is 44.4 PVB (2x 4mm glas met 4 lagen polyvinylbutyral)
  • Ook voor nieuwbouw - moeten alle vensters wel open kunnen ? Een vast raam is veel veiliger - zeker in de dode 'hoeken' van een woning
  • Polycarbonaatplaten (slagvast - bvb lexanplaat) voor kleine vensters of traliewerk voor kleine vensters`
 • Keldergaten beschermen: Ketting strak aanspannen en slot beschermen. Op scharnierpennen die buiten zichtbaar zijn kan je dievenklauwen aanbrengen. Het zijn losse pinnen, of pinnen in een scharnier, die voorkomen dat de deur langs dekant van de scharnieren kan geopend worden.​
 • Meerpuntssluiting - geen rolnokken - wel paddestoelsluitingen: Rolnokken kunnen te gemakkelijk uit hun beugel getrokken worden door met een voorwerp tussen raam en stijl te wrikken. Een paddestoelsluiting blijft in zo'n geval wel op zijn plaats.
 • Buitenverlichting: een continue verlichting (spaarlampen) op de plaatsen die goed door de omgeving kunnen gezien worden.
 • Verlichting met sensoren voor plaatsen die uit het directe zicht liggen Verlichting en sensoren hoog hangen en beschermen tegen sabotage (ook de elektrische bekabeling). Een licht dat in het donker aanfloept kan ook je buur alarmeren
 • Een goed verankerde safe kan je kleine kostbaarheden beschermen een safe van minder dan 1000 kg verankeren onderaan en achteraan. Rondom beschermen met een laag sterk beton. De kostprijs hiervan valt zeker mee
 • Appartement => veiligheidsdeur is de beste bescherming - je koopt dan alles in één keer - een zeer sterke deur met sterke sloten en goed beslag. Als je niet op het gelijkvloers woont (dan kan men ook langs het balkon binnendringen en moet je ook daar bijkomende maatregelen treffen) is dit de kant- en klare oplossing voor jou. Dit soort deuren kan je evenwel niet zelf plaatsen.
 • Speciale pinnen of haaksysteem voor rolluiken - dit voorkomt het opheffen ervan
 • Een parlofoon of deurspion en kierstandhouder aan je voordeur voorkomt ongewenst bezoek
 • Kies voor een stugge omheiningdraad (best=draadpanelen) van minstens 1,5 meter hoogte - als het kan met kleine pinnen aan de bovenzijde
 • Voor de verborgen hoeken struikgewas met doornen aanplanten bvb. Berberis thunbergii 'Atropurpurea' (met rode blaadjes). Deze laat zich goed snoeien en vormt een dichte, levende muur. Onder de stekelige hagen bevinden zich ook bladhoudende soorten bvb. Berberis julianae. Ilex (hulst) is soms bruikbaar en heeft het voordeel ook nog mooi te zijn in de winter, verder Prunus spinosa (sleedoorn) en zeker Pyracantha (vuurdoorn) met de mooie besjes en joekels van doornen. Wel opletten met kleine kinderen, eventueel aan de binnenzijde van jouw tuin een kleinere afsluiting zodat zij er niet in kunnen vallen!

3. Elektronische maatregelen (kostprijs ongeveer 1980 tot 3720 euro)

Moet gezien worden als de laatste fase van beveiliging.

 • Eerst alle vorige maatregelen treffen
 • Is makkelijker te bedienen dan je videorecorder
 • Zeer goede beveiliging indien juist geplaatst
 • Luister naar mond- aan mondreclame als het gaat over installateurs
 • Ogen en oren 's nachts = veilig gevoel als je slaapt
 • Rekening houden met de wettelijke verplichtingen!
 • Er kunnen ook branddetectoren aan gekoppeld worden
 • Meldkamer = meestal maandelijkse kostprijs maar nuttig als je regelmatig niet thuis bent (bvb. beiden uit werken)Onderdelen:

 • CENTRALE KAST (van hieruit worden alle onderdelen gestuurd en gekontroleerd) - meestal een onderdeel waar de gebruiker zich niets van moet aantrekken - nuttig is te weten dat hier meestal een batterij inzit om bij een stroompanne de werking over te nemen.
 • TIP : hang aan deze kast het gebruikersboekje zodat je het altijd weet liggen (het mag nooit de code van het alarm bevatten!!).
 • BEDIENINGSKLAVIER - hier drukt men de code in om het alarm aan- of uit te schakelen, of bediening met een sleutel. Meestal komen hier ook de alarmmeldingen op - soms een lampje met een nummer, maar veel gebruiksvriendelijker met een tekstmelding.
 • Gebruiksvriendelijker omdat je elke zone een echte 'naam' kan geven die jou of je contactpersoon direct iets zegt over de locatie waar er een detectie heeft plaatsgevonden. Soms kan er ook een 'gedwongen code' ingegeven worden (als je onder dwang de code moet ingeven) die een stil alarm stuurt naar de meldkamer.
 • Singnaalgevers: meestal een sirenekast met flitslicht. Soms ook via een telefoonlijn naar een meldkamer - of beide. Een sirenekast is meestal uitgerust met een afzonderlijke batterij zodat het doorknippen van de kabel of het afzetten van de stroom geen effect heeft - de sirene loeit lustig verder. Een meldkamer is 24 uur op 24 bemand door personeel dat de oproep aanneemt en de bewoner of zijn contactpersoon verwittigt. Wanneer zij niemand kunnen bereiken wordt, afhankelijk van het contract, iemand van hun diensten ter plaatse gestuurd of een politiedienst.
 • Detectoren: er bestaan zeer diverse detectoren; het is ten zeerste aangewezen de vakman zijn keuze te laten bepalen in functie van de ruimte en verwachtingen. Wij sommen even de meest gebruikte op.
  • Magnetische contacten (op deuren en ramen)
  • Glasbreukdetectoren (kunnen ook het glassnijden detecteren)
  • Brand- en gasdetectors (via meldkamer kan brandweer verwittigd worden)
  • Bewegingsdetectoren (lichaamswarmte; beweging; of combinatie van beide)
 • Sabotagemeldingen: weet dat het doorknippen van elke draad van je alarminstallatie aanleiding geeft tot het sturen van een sabotagealarm. Ook het openen van detectoren of andere onderdelen geeft dit soort alarm, 24 uur op 24, zelfs indien je alarm niet op 'scherp staat'. De alarminstallaties zijn zo 'slim' geworden dat het zeker niet zo simpel is om draadjes door te knippen of met elkaar te verbinden om een detector uit te schakelen. Als je gaat schilderen of behangen mag je nooit zomaar deze onderdelen openen of verplaatsen, zelfs al staat het alarm niet aan! Raadpleeg je installateur om te weten wat je moet doen.
 • Andere: een paniekknop kan handig zijn in je slaapkamer of naast de ingangsdeur. Een duw op de knop doet het alarm afgaan. Wel zien dat kinderen niet aan de knop kunnen!
 • Nieuwe trends: een alarm dat onze ogen en oren vervangt als we er niet zijn - of slapen - is prachtig, maar na een alarmmelding zouden we wel eens graag willen zien wat er nu juist aan de hand was of is. Om deze reden kunnen er ook kleine camera's kijken wat er aan de hand is in bepaalde ruimten. Deze beelden kunnen zelfs doorgezonden worden naar de meldkamer zodat men er al visuele en/of hoorbare signalen kan beoordelen naar vals of echt alarm. De nodige beveiligingen zijn er om je privacy te beschermen. Voor meer gegevens verwijzen we graag naar de vakman.

Tot slot

Het noodlot heeft toch toegeslagen? Raak niets aan in de woning ook al heb je het verlangen om te zien wat er weg is. Je kunt sporen verwijderen of onbruikbaar maken - bvb. zoals geursporen die nuttig zouden kunnen zijn voor een speurhond. Verlaat je woning en bel de politiediensten vanaf je GSM of bij de buren. Ga vooral zelf niet detectieve spelen.

Een vraag die ons regelmatig gesteld wordt: mag/kan ik mij verdedigen met een wapen?

Wapens zijn zéér gevaarlijk op meerdere vlakken.

Wij raden een wapen resoluut af als beschermingsmaatregel.

Hieronder enkele bedenkingen.

 • Zul je handelen in staat van wettige verdediging?
 • De wettige verdediging gaat over personen, niet over eigendom.
 • Wat met de zovele ongelukken die er gebeuren? Je leest in de kranten toch regelmatig over kinderen die het wapen in handen krijgen, ongelukken bij het hanteren van het wapen, man schiet zijn kind neer omdat hij dacht dat het een inbreker was...
 • Hoe zit het met je vaardigheid inzake de bediening van het wapen? Om enige vaardigheid met een wapen te krijgen moet je er zeer regelmatig mee omgaan. Dit is de reden dat het lidmaatschap bij een schietclub onontbeerlijk is voor het verkrijgen van een vergunning.
 • Wat als de dief/inbreker je het wapen afhandig kan maken, of het toevallig in zijn handen krijgt? Zal het geen wraakreactie teweeg brengen die zich tegen jou zal keren omdat hij kan denken dat je hem wou neerschieten?
 • En hoe wakker of alert ben je, nadat je in het midden van de nacht werd gewekt door verdachte geluiden, en het gevaar tegemoet wil gaan? Wees er maar zeker van dat die inbreker véél alerter is dan jij. Hij was immers daarnet NIET aan het slapen.

Voor meer informatie: Neem contact op met je lokale politiezone en vraag naar de preventieambtenaar.

Hier kan je een brochure raadplegen met tips om inbraak in je woning te vermijden.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Voer En Dijle via het contactformulier of telefonisch via 016 55 13 55.