Black Friday & Cyber Monday - Winkel veilig!

Ook cybercriminelen doen maar wat graag mee aan Black Friday. Net als jij zijn ze op zoek naar de hoogste kortingen en de beste promoties, om zo op zoek te gaan naar datgene wat jij graag wil scoren in de periode van Black Friday en Cyber Monday. In deze periode schieten niet alleen de verkoopcijfers omhoog, maar ook de cijfers van phishing gevallen of frauduleuze websites. Het aantal mensen dat iemand kent die slachtoffer is van cybercriminaliteit stijgt nog steeds ieder jaar. Zorg dat dit jou niet overkomt en wees alert bij het kopen van producten online!

Black friday

In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van zogeheten ‘engine infiltration’. Dit houdt in dat wanneer iemand op zoek gaat naar bijvoorbeeld ‘Beste Black Friday kortingen’ of ‘Beste koopjes tijdens Cyber Monday’, er valse links worden gebruikt om je zodoende om te leiden naar een andere website. Hier wordt vaak gevraagd om neppe producten te kopen die vaak niet zullen aankomen, of het wordt gebruikt om kwaadaardige software te installeren.

Een ander, veel voorkomende manier van cybercrime, is dat van gerichte phishing-emails. Uit onderzoek is gebleken dat een hoop mensen moeite hebben om zo’n e-mail te herkennen en weten hoe ze daarop moeten reageren. Dit kost jaarlijks mensen een hoop geld.

Ondanks dat mensen zich steeds meer bewust worden van de risico’s van het kopen van spullen online, blijven hackers actief op het web. Mensen die niet weten waar ze op moeten letten, blijven een risicogroep en hebben de kans om een hoop geld te verliezen i.p.v. te besparen tijdens Black Friday.

Wat is Black Friday?

Black Friday is de dag na Thanksgiving, wanneer je van torenhoge kortingen kunt profiteren. Black Friday is in Amerika ontstaan en overgewaaid naar Europa. Ook in België is het concept overgenomen en kan nu iedereen genieten van geweldige kortingen. Deze dag hebben alle Amerikanen vrij en het is dan ook de perfecte gelegenheid om kerstcadeaus in te slaan. Hier hebben winkels en webshops goed op ingespeeld en ze strooien dan ook met kortingen. Door deze enorme aanbiedingen ziet het zwart op straat van alle verkeersdrukte van mensen die gaan winkelen en daar is de term Black Friday ontstaan.

Wat is Cyber Monday?

Cyber Monday is de maandag na Black Friday en tijdens deze dag kun je extra veel kortingen in online webwinkels vinden. Dit jaar valt Cyber Monday op 29 november 2021. Omdat Black Friday oorspronkelijk is opgezet voor winkels en pas later webshops ook mee gingen doen, is Cyber Monday bedacht speciaal voor webwinkels. Wil je op Cyber Monday dus voor de laagste prijs shoppen, bekijk dan de webshop van je favoriete winkel. Tegenwoordig doen bijna alle webshops mee met Black Friday en Cyber Monday, in 2021 wordt verwacht dat dit fenomeen groter dan ooit zal worden.

Onze tips

  • Let op neplinks, surf rechtstreeks naar de betrokken website.
  • Koop enkel bij websites die je al kent of dubbelcheck het bedrijf.
  • Maak sterke wachtwoorden & ga er zorgvuldig mee om.
  • Check of er een hangslotje staat bovenaan in je browser.
  • Maak geen gebruik van draadloze netwerken.
  • Zorg dat de beveiligingssoftware van je pc up-to-date is.
  • Controleer tijdig je bankschriften.

Toch slachtoffer?

Doe zo snel mogelijk aangifte in één van onze commissariaten!

Meer info?

Extra info is terug te vinden op onze website via deze link.