Opening wijkcommissariaat Nevele

De fusie van de politiezone LoWaZoNe (Lovendegem, Waarschoot, Zomergem, Nevele) met de politiezone Deinze-Zulte op 1 januari 2019 noodzaakte tot de herschikking van een aantal diensten. In dit kader werd de korpsleiding, de administratieve diensten en de dienst Verkeer van de LoWaZoNe (tot dan gehuisvest in Hansbeke) geheroriënteerd naar het commissariaat in Deinze. Omdat door deze heroriëntering enkel de wijkwerkers van Nevele achterbleven in het (veel te grote) gebouw werd er gezocht naar een nieuwe locatie voor het wijkcommissariaat in Nevele.

Opening wijkcommissariaat

Verhuis wijkcommissariaat

Er werd uitdrukkelijk gekozen voor een locatie binnen de gebouwen van stad Deinze waar diverse dienstverlenende instanties zijn voorzien (in het bijzonder de dienst burgerzaken). Doordat de diensten vanaf nu in één gebouw gelokaliseerd zijn, stimuleren we een betere dienstverlening naar de inwoners van Nevele. Voor zaken zoals verlies van identiteitskaart, verlies van rijbewijs en inschrijvingen kunnen onze burgers voortaan op één adres terecht. Dit schept duidelijkheid voor de burger en garandeert een vlotte opvolging van de tussenkomst van de politie en gemeentelijke administratie.

Wijkwerking Deinze-Zulte-Lievegem

Onze politiezone beschikt in totaal over 26 wijkinspecteurs, waarvan er 12 wijkinspecteurs tewerkgesteld zijn in Deinze. De functie wijkwerking is de hoeksteen van de gemeenschapsgerichte politiewerking. Ze neemt dan ook een belangrijke plaats in bij de basispolitiezorg. De wijkwerking bestrijkt het gehele grondgebied van de zone en wordt georganiseerd op basis van een geografische indeling. Als minimale werkings- en functioneringsnorm legt de wet de inzet van 1 wijkagent per 4.000 inwoners. Dit zorgt er voor dat er in Nevele 4 wijkinspecteurs ten dienste staan van de bevolking.

Takenpakket wijkinspecteurs

De wijkinspecteur is het vertrouwde gezicht en aanspreekpunt voor de buurtbewoners. Hij of zij staat dicht bij de bevolking en voelt aan wat er leeft in de wijk of buurt. . De wijkinspecteur bekommert zich over de orde, rust en veiligheid. De inwoners moeten dus niet aarzelen om hun wijkinspecteur aan te spreken zodat eventuele problemen vlug kunnen worden gesignaleerd en aangepakt. Het takenpakket van de wijkinspecteur omvat onder meer:

  • Huisbezoek brengen aan personen die recent verhuisd zijn om de officiële inschrijving te regelen;

  • Tussenkomen in burenruzies of andere conflicten en proberen hiervoor oplossingen aan te reiken;

  • Nuttige inlichtingen verzamelen in de wijk door zichtbaar aanwezig te zijn;

  • Detecteren van onveiligheidsthema’s;

  • Aanhoren van klachten van de bevolking en doorverwijzen naar de juiste instanties;                                                

  • Controleren van gedrag en handelingen van personen onder voorwaardelijke invrijheidstelling;

  • Aanwezig zijn op evenementen die in uw wijk plaatsvinden;

  • Onderhouden van contacten met de BIN-coördinatoren.

Onthaal op afspraak

Sinds 1 oktober werkt onze politiezone voor de wijkcommissariaten (Nevele, Lovendegem, Waarschoot) via “onthaal op afspraak”. Dat wil zeggen dat de burgers, na het maken van een afspraak met hun wijkinspecteur, langs kunnen komen in het wijkcommissariaat in Nevele tijdens onderstaande openingsuren:

  • Maandag 09u00 - 12u00

  • Woensdag 14u00 - 17u00

  • Vrijdag 09u00 - 12u00

Daardoor komen er een wezenlijk pakket uren vrij voor de wijkwerkers om meer zichtbaar aanwezig te zijn in de wijken. Een groot deel van dit urenpakket zal ten goede komen aan een betere dienstverlening voor de burger door bijv. het meer en beter inspelen op kleinere problemen zoals veiligheid op speelpleinen, parkeerproblemen en burenruzies. Daarnaast worden de termijnen voor de inschrijvingen en de herbezoeken na een inbraak hierdoor korter. De wijkwerkers verhogen hierdoor ook de contacten met de burger en op die manier verzamelen ze informatie over problemen en verdachte situaties in de wijken.

Labels