De proactieve werking van de Territorialiteit werpt zijn vruchten af: drie verdachten van afpersing opgepakt.

Op 16 november 2023 omstreeks 16.00 uur merkte een gemotoriseerde patrouille van de Territorialiteit Ganshoren in de Van Overbekelaan, drie personen op die zich verdacht gedroegen. Bij het voorbijrijden van de patrouille wenden deze personen hun hoofden af om niet opgemerkt te worden.

Oplichting

Tijdens een  identiteitscontrole werden onze politieagenten aangesproken door een persoon die hen bevestigde dat hij werd gevolgd en lastiggevallen door de drie verdachten.

Deze drie verdachten en het slachtoffer werden overgebracht naar het commissariaat voor verhoor.

Het  bleek dat de drie verdachten juist voor de tussenkomst  van de politie, het slachtoffer hadden omringd, hem hadden bedreigd en eisten dat hij hen zijn jas gaf, hetgeen gebeurde. De betrokken jas werd op één van de verdachten teruggevonden.

De drie verdachten, die gekend zijn door onze diensten, werden op 17/11/2023 ter beschikking gesteld aan het parket van Brussel.  Eén meerderjarige verdachten kreeg een dagvaarding in snelrecht voor afpersing.  De verdachte heeft zich op 30/11/2023 moeten verantwoorden voor de Franstalige correctionele rechtbank van eerste aanleg.  Een minderjarige verdachte werd door de jeugdrechter in een gemeenschapsinstelling geplaatst.  De derde verdachte heeft gebruik gemaakt van identiteitsdiefstal en werd als meerderjarig beschouwd.  Hij werd doorverwezen naar de Franstalige correctionele rechtbank van eerste aanleg onder die identiteit.  Uit het onderzoek is echter de exacte identiteit van de derde verdachte gebleken, ook hij is minderjarig.  Hij werd ter beschikking gesteld van een jeugdrechter, die hem eveneens in een gemeenschapsinstelling heeft geplaatst.