Transport met tractors met aanhangwagen

Geen landbouwactiviteiten en gebruik van tractor en aanhangwagen ? :

  • moet de tractor gekeurd zijn?

- valt onder de regelgeving van de periodieke keuring
- aangezien de MTM meer bedraagt dan 7,5 ton betreft de periodiciteit inzake keuring 1 jaar. (KB 15/03/1968 art. 23ter §2 6°)

  • rijbewijs nodig?

1. bestuurder moet houder zijn van een rijbewijs conform de MTM van het voertuig (indien geboren na 1/10/1982

- een rijbewijs G volstaat niet (tractor)
- een rijbewijs categorie CE is noodzakelijk (= rijbewijs voor trekker en aanhangwagen)
- een geneeskundig onderzoek ondergaan

2. Indien geboren voor 1/10/1982 moeten deze geen houder en geen drager zijn van een rijbewijs, ongeacht de aard van het transport waarvoor de tractor wordt aangewend. Er moeten dus geen kosten worden gemaakt voor de scholing voor het behalen van een rijbewijs C(E). Ook het terugkerende geneeskundig onderzoek moet niet worden ondergaan.

  • verzekering nodig?

 - geldige verzekering en ingeschreven zijn bij DIV (trekker en aanhangwagen)

  • wat inzake het gebruik van de tachograaf?

De tractoren moeten er niet mee zijn uitgerust en de bestuurders moeten er geen gebruik van maken. Zij zijn dus niet onderworpen aan de rij en rusttijden en kunnen dus de hele week en het hele weekend rijden, waar bestuurders van vrachtwagens verplichte dagelijkse en wekelijkse rust moeten nemen .Ook op het aantal uren rijtijd per dag is er geen beperking voor de bestuurders van tractoren. De hele regelgeving inzake tachograaf is niet van toepassing bij tractoren.

  • brandstof

Sommige aannemers zetten de tractoren ook in voor gemengd gebruik, (dus ook gedeeltelijk landbouw / bosbouw) waardoor zij op rode diesel kunnen rijden. De gebruiker dient zijn gebruik (vrijgesteld – niet vrijgesteld) dan zelf bij te houden via een registratieformulier.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 650 35 00.