Transport met tractors met aanhangwagen

Geen landbouwactiviteiten en gebruik van tractor en aanhangwagen ? :

  • moet de tractor gekeurd zijn?

- valt onder de regelgeving van de periodieke keuring

- aangezien de MTM meer bedraagt dan 7,5 ton betreft de periodiciteit inzake keuring 1 jaar. (KB 15/03/1968 art. 23ter §2 6°)

  • rijbewijs nodig?

1. bestuurder moet houder zijn van een rijbewijs conform de MTM van het voertuig (indien geboren na 1/10/1982

- een rijbewijs G volstaat niet (tractor)

- een rijbewijs categorie CE is noodzakelijk (= rijbewijs voor trekker en aanhangwagen)

- een geneeskundig onderzoek ondergaan

2. Indien geboren voor 1/10/1982 moeten deze geen houder en geen drager zijn van een rijbewijs, ongeacht de aard van het transport waarvoor de tractor wordt aangewend. Er moeten dus geen kosten worden gemaakt voor de scholing voor het behalen van een rijbewijs C(E). Ook het terugkerende geneeskundig onderzoek moet niet worden ondergaan.

  • verzekering nodig?

 - geldige verzekering en ingeschreven zijn bij DIV (trekker en aanhangwagen)

  • wat inzake het gebruik van de tachograaf?

Bestuurders van tractoren met een door de constructie bepaalde snelheid die gelijk of lager is dan 40 km/u vallen niet onder het toepassingsgebied van verordening 561/2006 en dienen de tachograaf niet te gebruiken.

 

  • brandstof

Sommige aannemers zetten de tractoren ook in voor gemengd gebruik, (dus ook gedeeltelijk landbouw / bosbouw) waardoor zij op rode diesel kunnen rijden. De gebruiker dient zijn gebruik (vrijgesteld – niet vrijgesteld) dan zelf bij te houden via een registratieformulier.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Brasschaat via het contactformulier of telefonisch via 03 650 35 00.