Wat is een GAS-reglement en welke overtredingen staan hierin beschreven?

Sinds 2009 is er een GAS-reglement van toepassing binnen de drie gemeenten van de politiezone Balen, Dessel en Mol. Een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) kan worden opgelegd aan iedereen die op dit grondgebied overlast veroorzaakt. Daardoor kan kleine criminaliteit, bepaalde verstoringen van de openbare rust alsook de openbare overlast sneller en efficiënter de aangepakt worden. Denk bijvoorbeeld aan lawaaihinder, vuurwerk, lachgas, vandalisme, hondenpoep, wildplassen, zwerfvuil, illegaal graffiti spuiten, wildplakken, enz. 



Het reglement wordt regelmatig geëvalueerd, bijgestuurd en aangepast aan nieuwe evoluties in de samenleving en gewijzigde wetgeving. Naast een hele reeks administratieve vereenvoudigen en extra verduidelijkingen zijn dit de belangrijkste nieuwigheden die in voege gaan vanaf 1 maart 2022:  

De GAS-reglementen van Balen en Dessel, geldig vanaf 1 maart 2022 zijn terug te vinden in bijlage. Het GAS-reglement van de gemeente Mol en het zonaal GAS reglement zal weldra hier terug te vinden zijn. 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Balen-Dessel-Mol via het contactformulier of telefonisch via 014 33 37 00.