Aandacht voor verkeersveiligheid

Ook in coronatijden blijft de politie aandacht besteden aan verkeersveiligheid. In de maand mei werden 36.409 bestuurders met mobiele flitscamera’s gecontroleerd op snelheid. Daarvan reden er 1.319 te snel.

Blauw zwaailicht

 

De controles werden georganiseerd in de zone 30, in de bebouwde kom en daarbuiten. Daarvoor werd het anoniem flitsvoertuig ingezet, maar werd ook gebruikgemaakt van de camera op voet die nu ook op locaties kan worden ingezet waar het inzetten van de flitsauto niet mogelijk is.

In de zone 30 werd gecontroleerd in de Blijde Inkomststraat, Broekstraat, Brouwerstraat, Brusselsestraat, Geldenaaksebaan, Groefstraat, Huttelaan, J.P. Minckelerstraat, J. Vandenbemptlaan, Mechelsestraat, Kapucijnenvoer, Koning Albertlaan, Koning Leopold III-laan, Liemingenstraat, Minderbroederstraat, Riddersstraat, Wilselsesteenweg, Van Monsstraat. De hoogste snelheid werd vastgesteld op de Geldenaaksebaan. Daar werd een bestuurder betrapt die 80 km/uur reed. Binnen de bebouwde kom (max. 50 km/uur) werd gecontroleerd op de Aarschotsesteenweg, Diestsesteenweg, Doleegstraat, Donkerstraat, Eenmeilaan, Kolonel Begaultlaan, Mechelsesteenweg, Oudebaan, Rotselaarsesteenweg, St-Jansbergsesteenweg, Tervuursesteenweg, Tervuursevest, Tiensesteenweg, Vaartdijk, Vuurkruisenlaan, Wakkerzeelsebaan, Weggevoerdenstraat. Enkele bestuurders hadden wel een heel zware voet. In de Doleegstraat werd een bestuurder geflitst met een snelheid van 100 km/uur, op de Eenmeilaan reed er iemand tegen 106 km/uur voorbij de anonieme flitser en op de Wakkerzeelsebaan was dat tegen 114 km/uur. Buiten de bebouwde kom ten slotte werd gecontroleerd op de Geldenaaksebaan, de Koning Boudewijnlaan, de Meerdaalboslaan, de St-Jansbergsesteenweg en de Wijgmaalsesteenweg. De snelste bestuurder reed 142 km/uur waar maximaal 90 km/uur is toegelaten. Dat was op de Meerdaalboslaan.

Tijdens een wegcontrole door motorrijders van de verkeerspolitie op dinsdag 2 juni in de voormiddag op de Tiensesteenweg werden 2 bestuurders betrapt die rondreden zonder geldig rijbewijs. Een eerste chauffeur kon alleen een voorlopig Belgisch rijbewijs tonen dat al enige tijd niet meer geldig was en een rijbewijs van de Dominicaanse Republiek dat in ons land niet geldig is. Zijn voertuig werd getakeld. Een tweede bestuurder zat achter het stuur van een firmawagen terwijl hij geen rijbewijs meer had. Dat was een tijd geleden namelijk in opdracht van de rechter ingetrokken. De man moet nog opnieuw examens afleggen vooraleer hij zijn rijbewijs terug krijgt. Zijn baas werd opgetrommeld om de firmawagen te komen ophalen.

De voorbije weken werden geen wegcontroles georganiseerd met oog voor alcohol achter het stuur. Dat wil niet zeggen dat er geen bestuurders werden betrapt met een glas te veel op. Dat was wel degelijk het geval. Bovendien moet in Leuven ook elke bestuurder die betrokken raakt in een verkeersongeval en waar politie bijkomt, een alcoholtest afleggen. Vanaf volgende week gaat de politie opnieuw van start met échte alcoholcontroles. Het is dus aangeraden opnieuw een BOB te kiezen of gebruik te maken van het openbaar vervoer of een taxi, uiteraard met respect voor de coronamaatregelen.