Organisatorische maatregelen
Dit is de eerste stap in een beveiligingsplan: organisatorische maatregelen of goede gewoontes.
• Sluit je ramen en deuren altijd goed af als je je woning verlaat. Laat geen raam op kiepstand staan en draai je deur altijd slotvast in plaats van deze dicht te trekken.
• Laat geen sleutels op ramen en deuren zitten en bewaar je sleutels uit het zicht.
• Zorg ervoor dat je je sleutels niet laat rondslingeren of kwijtraakt. Ben je toch je sleutels kwijt of zijn ze gestolen? Laat dan de cilinder van je deur vervangen. Hang geen adres of naam aan je sleutels.
• Probeer voor een bewoonde indruk te zorgen wanneer je afwezig bent. Werk met tijdschakelaars op je verlichting. Een andere mogelijkheid is te werken met smartlampen die je via een app kan bedienen. Zorg er bij voorkeur voor dat meerdere lampen aanspringen.
• Hang geen afwezigheidsberichtjes op je deur om aan te geven dat je weg bent.
• Laat geen tuingereedschap en ladders in de tuin rondslingeren. Berg deze veilig op in een tuinhuis dat je kan afsluiten.
• Zorg dat je buren een goed zicht hebben op je woning. Zo kunnen ze een oogje in het zeil houden wanneer je afwezig bent. Vermijd wel inkijk in de woning en leg waardevolle voorwerpen zoals een tablet, smartphone of juwelen niet in het zicht.
• Ben je langere tijd afwezig? Vraag dan aan een buur om je brievenbus leeg te maken en een auto op je oprit te zetten. Zorg ervoor dat eveneens beweging in de rolluiken gebracht wordt. Je kan ook beroep doen op politie voor afwezigheidstoezicht.
• Merk je op dat een persoon zich verdacht gedraagt of zie je dat een deur of raam geforceerd is, verwittig dan onmiddellijk de politie via 101 of 016 210 610.
Woon je op een appartement? Laat dan niet om het even wie binnen.
Inbrekers glippen soms gewoon mee binnen als iemand beneden binnen of buiten gaat, zonder dat ze ergens moeten aanbellen. Soms bellen ze wel aan en geraken ze binnen met een smoes. Gebruik de parlofoon of videoparlofoon zoals het hoort: laat iedereen zich kenbaar maken vooraleer je open doet.
In grotere flatgebouwen is er minder sociaal contact tussen de bewoners. Inbrekers rekenen er op dat ze wel wat lawaai kunnen maken. Als je iets verdacht hoort of ziet: wees alert en bel de politie.
Bouwkundige maatregelen
Organisatorische maatregelen zijn een eerste belangrijke stap om de kans op een inbraak te verkleinen. Wil je een stap verder gaan en je appartement of studio of woning beveiligen? Dan kan je extra bouwkundige maatregelen nemen.
Wil je graag meer informatie of een deskundig advies om inbrekers (deze keer) te vlug af te zijn? Of ben je van plan te renoveren en wil je graag een advies op maat van je woning? Neem dan contact op met de preventiedienst, Philipssite 4, 3001 Leuven, 016 210 700, preventie@leuven.be. De diefstalpreventieadviseurs geven je gratis en vrijblijvend advies om je woning beter te beveiligen.
Elektronische maatregelen
Denk je er aan een alarm te installeren? In de folder ‘Geen nodeloos alarm’ vind je meer info.
Voor wie?
Iedereen kan beroep doen op de diefstalpreventieadviseurs van de preventiedienst: als particuliere bewoner (eigenaar/huurder) of als handelaar (voor winkels, horeca…) of als ondernemer (kantoren, bedrijven…).
Ook scholen, diensten voor kinderopvang etc… kunnen beroep doen op de preventiedienst.
De algemene directie veiligheid en preventie van de federale overheidsdienst binnenlandse zaken maakte een draaiboek beveiliging scholen: preventie inbraak, diefstal en vandalisme en een draaiboek toegangscontrole kinderopvang. Beide draaiboeken zijn een praktisch instrument waarin men algemene informatie over het opstellen van een beveiligingsbeleid kan terugvinden, aangevuld met concreet advies over de manier waarop de verschillende ruimtes binnen en buiten de school/kinderopvang kunnen beveiligd worden en richtlijnen voor het uitwerken van procedures.