Drugscontroles in het Sint-Martinuscollege te Overijse

Drugs is één van de veiligheidsthema’s in het zonaal veiligheidsplan van de politiezone Druivenstreek, ook naar scholieren toe, gezien druggebruik een nefaste invloed heeft op het functioneren van leerlingen, risico’s inhoudt voor het welzijn van de leerling en de veiligheid in de schoolomgeving. Om het drugsbeleidsplan van de scholen kracht bij te zetten, heeft de politie ook dit jaar drugscontroles uitgevoerd in de verschillende vestigingen.

Op 4 mei 2022 werden controles uitgevoerd bij de derde graad in campus Nahon; op 19 mei 2022 bij de leerlingen van de tweedegraad van campus Lipsius.

 

Volvo politie

De politiezone Druivenstreek deed beroep op 2 drugshonden van de federale politie. Ook het parket Halle-Vilvoorde was aanwezig tijdens de actie.

In totaal controleerde de politie 17 klassen. Via een uitgestippeld parcours door de school werden klassen van de 2de en 3de graad verrast door agenten uitgerust met een “stille hond”. Zo’n hond gaat bij het ruiken van bepaalde substanties discreet plaatsnemen bij de persoon. Na zo’n markering gaat de politieagent over tot een grondiger onderzoek waarbij de leerling en zijn gerief worden gefouilleerd. Terzelfdertijd snuffelde ook een andere hond aan de boekentassen van de leerlingen.

Bij enkele leerlingen werd een gebruikershoeveelheid cannabis of attributen, die (kunnen) wijzen op het gebruik van verdovende middelen, aangetroffen. De ouders van die leerlingen werden door de politie gecontacteerd.