Elke dag voor 2.645 EUR online opgelicht!

Al langer weten we dat oplichting via het internet één van de sterkst stijgende criminaliteitsvormen is. Wist je dat ook in Overijse en Hoeilaart heel wat mensen opgelicht worden?  
In 2021 deden al 42 slachtoffers aangifte dat ze opgelicht werden via internet, en dit voor een totaalbedrag van 156.078 euro! Dat is gemiddeld voor 2.645 EUR per dag en dit gaat enkel over feiten van oplichting die in onze politiezone werden aangegeven!

Uit ervaring weten we dat er veel slachtoffers zijn die zich de moeite besparen om aangifte te doen, dus het werkelijk aantal gedupeerden ligt ongetwijfeld nog een stuk hoger. Jong of oud, iedereen kan slachtoffer worden, dus wees op uw hoede. De slachtoffers in 2021 waren gemiddeld 54 jaar oud.

Volgende werkwijzen kwamen het meeste voor:

Phishing mail of sms:
Je krijgt een e-mail of SMS, zogezegd van een betrouwbare instantie zoals je bank, Bpost, de belastingen,... met de melding dat er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld: je rekening is geblokkeerd, je krijgt een deurwaarder over de vloer of je moet een nieuwe bankkaart aanvragen. De verhalen zijn talrijk en steeds geloofwaardiger. Je wordt gevraagd om op een link te klikken waarna je naar een webpagina wordt geleid. Deze pagina lijkt echt, maar is het niet. Uiteindelijk geef je nietsvermoedend je gegevens in, waarna de oplichters er in slagen jou handelingen te doen stellen met de kaartlezer van de bank. Onbewust stort je zo geld op een vreemde rekening. Regelmatig bellen ook de oplichters om je vertrouwen te winnen.
 
WhatsApp emofraude
Je ontvangt een bericht (sms, WhatsApp,...), zogezegd van je zoon/dochter, van een goede vriend of kennis. Je krijgt te horen dat deze persoon zijn gsm verloren is en nu een nieuw nummer heeft. Vervolgens vraagt deze persoon om dringend geld te storten omdat hij niet op zijn banking app kan. Het is echter niet de persoon die jij denkt, maar een oplichter.
 
Microsoft fraude
De valse Microsoft medewerker belt je op met de smoes dat er (beveiligings)problemen zijn met je computer. Hij of zij biedt aan om deze problemen op te lossen vanop afstand. Hierbij wordt gevraagd om naar een website te surfen en software te downloaden. Op die manier neemt de oplichter je computer over. Vervolgens wordt gemeld dat er een virus op jouw computer zit. Om dit op te lossen biedt de oplichter jou een anti-virusprogramma aan die je kan kopen tegen een aantrekkelijke prijs. De oplichter leidt je naar een website om de betaling uit te voeren. Je denkt dat je 10 euro stort, maar in realiteit is dit vaak veel meer zonder dat je het beseft.
 
Tweedehands
Je verkoopt een goed online. De oplichter komt overeen om het goed te kopen. Via een smoes overtuigt hij jou om handelingen te stellen met de bankkaart en de kaartlezer. Op die manier slaagt de oplichter er in jou geld te doen overschrijven.
Enkele voorbeelden van gebruikte smoezen:
• Je moet eerst 1 euro overmaken als teken van vertrouwen via een website van een tussenpersoon. In realiteit schrijf je onbewust veel meer over.
• Je moet eerst de verzendkosten betalen via een website van een tussenpersoon. In realiteit schrijf je onbewust veel meer over.
• Je krijgt van de koerier een mail met een link waar je op moet klikken. Vervolgens wordt een bevestiging gevraagd met de kaartlezer.
• ...
 
Let op! Dagelijks zijn er nieuwe vormen of varianten van oplichtingen via internet, veelal geïnspireerd op actuele thema’s. Wees altijd op je hoede, deel geen informatie mee aan onbekenden en help ook zwakkeren, jongeren, ouderen,...  om zichzelf beter te beschermen tegen deze oplichtingsvormen. Je geld terugkrijgen is bij deze oplichtingen vaak onmogelijk!

Word je gevraagd om handelingen uit te voeren met de kaartlezer van de bank na een mail of bericht?  STOP! De kans is groot dat je wordt opgelicht. De codes die de kaartlezer genereren hebben dezelfde waarde als een PIN-code van je bankkaart. Geef deze dus niet zomaar door! Vraag eerst advies aan je bank door ze zelf te contacteren op het nummer dat jij kent. NIET het nummer van de mail, dan kom je vaak bij de oplichter zelf uit.

Meer tips op https://www.safeonweb.be/ en https://www.cybersimpel.be/nl