Nieuw voertuig met "Pit" voor Politiezone Druivenstreek  

De politiezone Druivenstreek heeft afscheid genomen van de “zwarte Volvo”. Deze semi-anonieme politieauto, in dienst sinds 2014, is na vele jaren hard labeur aan vervanging toe. Veel inwoners van de Druivenstreek hebben ongetwijfeld deze stoere auto, uitgerust met ANPR-camera’s op het dak, gezien. Deze auto werd recent vervangen door een nieuwe (zwarte) VW Tiguan.  Het gebruik van een semi-anonieme auto biedt diverse voordelen.  De zwarte kleur is minder opvallend waardoor de politie niet onmiddellijk wordt gezien en de pakkans groter wordt, zeker tijdens de donkere maanden waar er meer inbraken zijn.

volvo - Tiguan

De strijd tegen inbraken is en blijft een prioriteit binnen onze politiezone, ook al vertoont het aantal diefstallen een dalende trend de laatste jaren . Inbraakpreventie is belangrijk om inwoners van onze politiezone te beschermen tegen deze vorm van criminaliteit. Vandaar de zwarte kleur en de discrete uitrusting, maar toch herkenbaar als politievoertuig zodat een reactief optreden zichtbaar en veilig kan verlopen. Ook in de strijd tegen drugs(verkoop), een andere prioriteit in onze politiezone, kan dit discreet voertuig handig ingezet worden. 

De inspecteurs die patrouilleren met dit voertuig worden op basis van criminaliteitsanalyses en relevante politionele informatie op specifieke tijdstippen gericht gestuurd naar uitgekozen plaatsen. Op die manier worden potentiële daders afgeschrikt of worden verdachte personen, voertuigen… opgespoord. De ANPR-camera’s op het voertuig geven aan de inspecteurs een melding wanneer ze een geseinde auto kruisen tijdens de patrouille. 
De nieuwe auto werd aangekocht via een federaal raamcontract waardoor de beste prijs-kwaliteitsverhouding kon worden bekomen. Naast de ANPR-camera’s is de wagen ook uitgerust met een veiligheidskit. Dit is een afzonderlijke ruimte waarin een gearresteerde persoon plaatsneemt. Op die manier is zowel voor de politie als voor de arrestant de veiligheid gegarandeerd tijdens een overbrenging. Het voertuig beschikt over al het nodige materiaal zodat het moeiteloos elke interventie-opdracht aankan.

Deze politieploeg, “PIT”-ploeg genoemd, is iedere dag aanwezig in het straatbeeld. PIT staat voor “Proactief Informatiegestuurd Team” en is tevens een knipoog naar het motto van onze politezone: een korps met PIT!