Vermijd fietsdiefstal: zorg voor een goed slot !

Regelmatig moet de politie fietsdiefstallen in onze regio vaststellen.  Het is natuurlijk erg vervelend als je fiets gestolen wordt.  Je kan het een potentiële dief moeilijk maken door gebruik te maken van een goed slot én je slot op een correcte manier te gebruiken.

 

fiets

Een goed slot is gemaakt van gehard staal en zorgt dat je je fiets kan vastmaken aan een fietsenrek m.n. een breed beugelslot, een kettingslot, een kaderslot of een vouwslot. 

fietssloten

Andere fietssloten, zoals een (spiraal-)kabelslot of smal beugelslot, bieden onvoldoende weerstand tegen een kniptang, zaag of hefboom en laten dikwijls niet toe je fiets vast te maken aan een fietsenrek.  En vooral: twee sloten zijn veiliger dan één!

Andere fietssloten, zoals een (spiraal-)kabelslot of smal beugelslot, bieden onvoldoende weerstand tegen een kniptang, zaag of hefboom en laten dikwijls niet toe je fiets vast te maken aan een fietsenrek (Bron: preventiedienst Stad Leuven).

Nog enkele tips:

- Plaats je fiets in een fietsenstalling of fietsenrek. Bevestig kader en wiel aan een stevig verankerd voorwerp.

- Maak je fiets niet vast aan meubilair (bv. verkeersborden of verlichtingspalen) of aan andere gestalde fietsen. Hiermee hinder je andere weggebruikers.

- Maak je fiets vast met een stevig fietsslot en gebruik bij voorkeur twee fietssloten, zeker in rekken met een steun voor het voorwiel. Zo kan je zowel aan de steun als aan het fietsframe een slot bevestigen.

- Laat geen voorwerpen achter in je fietszakken of op je bagagedrager. Vergeet ook niet afneembare objecten van je fiets te verwijderen (bv. afneembaar fietslichtje).

- Maak gebruik van een fietsenstalling onder toezicht en zet je fiets op een goed verlichte plaats.

- Vergeet je fiets thuis in een garage, bergruimte of tuinhuis niet te sluiten. Doe de deur ook op slot.

- Laat je fiets merken. Een gemerkte fiets kan fietsdieven afschrikken en bij diefstal kan de politie je verwittigen als je fiets teruggevonden is. Politiezone Druivenstreek organiseert regelmatig fietsgraveeracties, let wel op: deze zijn altijd op afspraak !

fietsbanner