Vermoeden van een cannabisplantage in uw buurt? Meld het ons!

De lokale recherche van de politiezone Druivenstreek heeft een cannabisplantage ontmanteld in Overijse. Bij de huiszoeking in een loods werd een plantage aangetroffen die bestond uit een 800-tal cannabisplanten. De plantage was professioneel uitgebouwd. De aanwezigheid van een plantage is geen uitzonderlijk feit. Tijdens de maand juni werd ook al een grote cannabisplantage aangetroffen in Overijse.

De laatste jaren is er nationaal een enorme stijging van het aantal ontdekte plantages. In 2017 werden er 1241 plantages ontmanteld (bron: federale politie). Dit fenomeen komt overal voor, zowel in grote steden als landelijke gemeenten.

Als politiedienst doen we een oproep om verdachte handelingen rond woningen onmiddellijk te melden.

De volgende tips kunnen helpen om een beeld te vormen van een mogelijke aanwezigheid van een cannabisplantage;

  • Het waarnemen van een specifieke geur;
  • Het waarnemen van auto’s en personen rond of in gebouwen (woning, garage, loods) die sinds enige tijd leeg staan of verhuurd zijn maar onbewoond, vooral tijdens de nachtelijke uren;
  • De aanwezigheid van toezichthoudende camera’s;
  • Het waarnemen van het geluid van motoren, ventilatoren en/of de aanwezigheid van verluchtingstoestellen;
  • Het aan- en afvoeren van materiaal door bestelwagens (isolatiemateriaal, potgrond, lampen, meststof, elektriciteitskabels, ventilatoren, watervaten, …);
  • De aanwezigheid van afgeschermde ramen, dichtgespoten gaten in de muren en rondom de garage;
  • De aanwezigheid van een abnormale vochtigheid en/of condensatie op ramen.

Is er een situatie die jullie als bewoner in de straat, wijk of buurt verdacht vinden, aarzel dan niet om ons te contacteren. De informatie kan anoniem worden aangebracht. Indien uw informatie leidt tot het voeren van een onderzoek, kan deze anonimiteit ook gegarandeerd worden. M.a.w.: uw naam en het feit dat u melding hebt gedaan, dient niet opgenomen te worden in het onderzoek.