Een boom in de tuin

"Door de bomen het bos niet meer zien"

Wat is de minimale afstand bij beplantingen?
Behoudens vaststaand en algemeen erkend andersluidend gebruik, moeten hoogstammige bomen op minstens 2 m van de scheidingslijn met een aanpalend eigendom geplant worden. Voor laagstammige bomen, heesters en struiken geldt in principe een minimumafstand van 0,5 m. Over het algemeen wordt in de rechtspraak aangenomen dat bomen die zonder tussen komst van de mens een hoogte van 3m kunnen bereiken als hoogstammig moeten worden beschouwd.

Wat kunt u doen als uw buurman de voorgeschreven minimumafstand niet naleeft?


In dit geval kunt u eisen dat hij de bomen of struiken in kwestie wegneemt. Komt de zaak voor de rechtbank, dan is het niet zeker dat de rechter daar volledig zal op ingaan.

In welke gevallen hebt u niet het recht de rooiing van een boom te eisen?
Als er gedurende 30 jaar geen klacht is ingediend voor deze onregelmatig aangeplante boom. Indien er een overeenkomst is tussen u en uw buur om deze op een kortere afstand te planten.

Mag u de boom zelf rooien?
Neen, dat mag u niet. De eigenaar van de boom kan dan zelfs klacht neer leggen en een schadeloosstelling vragen, tevens kan u door de rechtbank verplicht worden een nieuwe boom aan te planten.

Klachten over schaduw en hinder door bomen?
Probeer alvast je buur van de hier te overtuigen en samen en passende oplossing te vinden, lukt dit niet en je hebt last van de inplanting van bomen of struiken, kan je hiervoor een schadevergoeding vragen. Dat kan op grond van de evenwichtsleer. De overlast moet wel de grenzen van de gewone ongemakken van nabuurschap overschrijden. Het moet heel wat erger zijn dan bomen die licht ontnemen of hinder veroorzaken door vallende bladeren.

Wie vindt dat zijn klacht terecht is, wendt zich best tot de vrederechter.

Labels