1 Dag niet tegen woninginbraken

De donkere maanden zijn opnieuw aangebroken. De voorbije jaren hebben ons geleerd dat dit de periode betreft waarbij er een piek is qua inbraakcijfers in onze politiezone. Dit willen we uiteraard zo veel als mogelijk tegengaan samen met u als bewoner van de zone.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je woning wat beter te wapenen tegen een inbraak. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

1 dag niet
  • Sociale maatregelen: 'Beter een goede buur dan een verre vriend.' Een gezonde vorm van sociale controle is nog altijd de beste vorm van inbraakpreventie. Wanneer u verdachte handelingen ziet, aarzel niet om de 101 te bellen. Indien mogelijk is een foto van de verdachte persoon of het verdacht voertuig (denk ook aan de kentekenplaat) altijd handig.
  • Organisatorische maatregelen: Doe altijd uw deuren op slot. Zorg ervoor dat de woning geen afwezige indruk geeft (denk hierbij aan lichten op timers & rolluiken die bij afwezigheid door buren of familie omhoog worden gedaan). Berg ook materiaal op dat inbrekers zouden kunnen gebruiken (denk hierbij aan werkmateriaal zoals een ladder of schroevendraaier).
  • Mechanische maatregelen: Het is heel belangrijk dat alle ‘zwakke’ punten van je woning goed beveiligd zijn. Als een inbreker ondanks alles toch jouw woning uitkiest, is het belangrijk om hem zo lang mogelijk buiten te houden. Een onderzoek heeft aangetoond dat een inbreker zijn poging na gemiddeld 3 minuten staakt. Alle bereikbare gevelopeningen – deuren, (schuif)ramen, garage en kelderopeningen – moeten dus goed beschermd worden. (Denk hierbij aan buitendeuren met meerpuntssluiting, veiligheidsslot, vergrendelbare ramen,…)
  • Elektronische maatregelen: Elektronische beveiliging is een belangrijke aanvulling op de voorgaande maatregelen. Het plaatsen van een elektronisch veiligheidssysteem is alleen maar interessant als de woning al correct beveiligd is.  Naast een afschrikkend effect heeft het alarmsysteem vooral als doel een inbraak of poging tot te detecteren, en de bewoners, omwonenden en de politie rechtstreeks of onrechtstreeks te alarmeren. Een paar voorbeelden hiervan zijn:
    • Het plaatsen van een alarmsysteem. als je een alarm laat installeren, houd dan goed rekening met de volgende elementen:
      • Als je niet bent aangesloten op een alarmcentrale, moet je je systeem aanmelden op police-on-web.be. U kan hiervoor ook een kijkje nemen op onze website. Daar kan u een link vinden naar een handige handleiding om uw alarm aan te melden.
      • Een jaarlijks onderhoud van de installatie en een jaarlijkse validatie van uw contactgegevens zijn wettelijk verplicht.
      • Zet het alarm aan telkens je je woning verlaat (zelfs al is het maar voor even).
    • Het plaatsen van camerabewaking: Naast een alarmsysteem kan ook een camera een extra middel zijn tegen inbrekers. Kies hierbij voor een camera met goede kwaliteit qua beelden gezien het weinig zin heeft een camera te hangen die enkel onherkenbare beelden aflevert. Denk er ook aan dat ook de camerabewaking aangemeld dient te worden. De aangifte voor bewakingscamera's werd geïntegreerd in dezelfde homepagina als de aangifte voor alarmsystemen. Dezelfde toepassing maakt het dus mogelijk om beide systemen aan te geven, en dit gebeurt gratis. Hieromtrent is er ook een informatiebrochure beschikbaar bij onze diensten. Deze brochure zal binnenkort ook beschikbaar gesteld worden op de website.

Wenst u meer te weten over inbraakpreventie, registratie van uw alarm of de registratie van uw camerabewaking neem dan zeker ook een kijkje op de volgende websites: