22 februari 2022 - Dag van het slachtoffer

Elk jaar op 22 februari is het 'Europese dag van het slachtoffer'. Organisaties uit heel Europa vragen op deze dag aandacht voor de effecten van misdaad op slachtoffers en hun families. Slachtoffers krijgen helaas nog steeds niet altijd de opvang of begeleiding die ze nodig hebben, wat o.a. kan leiden tot zware psychologische problemen in hun verdere leven. Het is daarom belangrijk om hier blijvend aandacht voor te hebben op nationaal maar ook op lokaal vlak.



 

Slachtofferzorg

Voor ons is dit daarnaast ook de uitgelezen dag om de dienst slachtofferbejegening van onze politiezone in de kijker te plaatsen en hen hartelijk te bedanken voor hun dagdagelijkse inzet om slachtoffers allerhande op te vangen en te contacteren. In 2021 kwamen zij tussen voor 1225 feiten (voornamelijk voor intra familiaal geweld in de ruime vorm en voor verontrustende opvoedingssituaties). Allen samen goed voor o.a. 98 gesprekken ten burele, 172 huisbezoeken en 1302 telefoontjes.

Slachtoffers van misdrijven (en hun nabestaanden) uit onze politiezone kunnen steeds bij ons team sociale politie terecht voor informatie, bijstand, ondersteuning en doorverwijzing. Verder kunnen ze via de website www.slachtofferzorg.be ook al veel informatie vinden op juridisch, praktisch en emotioneel vlak.