25 november 2015: Internationale dag tegen huiselijk geweld

Op 25 november vindt naar jaarlijkse gewoonte de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen plaats. Internationaal wordt dan stilgestaan bij familiaal geweld, het geweld dat achter de voordeur plaatsvindt en vaak verborgen blijft.

'Thuis' hoort een veilige plaats te zijn. Maar voor veel vrouwen, mannen en kinderen is dit niet zo… Familiaal geweld omvat alle geweld (fysiek, seksueel, psychisch én economisch) dat tussen familieleden voorkomt: partnergeweld, kindermishandeling, geweld tussen kinderen, of van kinderen naar ouders toe, ouderenmishandeling… Het gaat dus niet enkel om 'slagen krijgen'. Isolatie van de partner, pestgedrag, bedreigingen,... kunnen ook een vorm zijn van intrafamiliaal geweld.

Als politiedienst zijn wij vaak de eerste officiële instantie waar slachtoffers en hun omgeving mee kennis maken. Wij zijn eveneens vaak de eerste officiële instantie waar daders mee geconfronteerd worden.

We verlenen de eerste praktische bijstand, staan in voor een correct en respectvol onthaal en stellen een proces-verbaal op.

Daarnaast beschikken we ook over een dienst slachtofferbejegening. Zij staan in voor hercontactname en / of herbezoek van slachtoffers van intrafamiliale problemen. Dit gebeurt in principe voorzover er sprake is van effectieve geweldpleging, indien de moeilijkheden een herhalend karakter vertonen of eenvoudigweg op verzoek van het slachtoffer. De medewerkers verbonden aan deze dienst laten slachtoffers hun verhaal doen, leveren hen praktische bijstand en informeren hen over het mogelijke verder verloop van hun zaak.

Ook onze politiezone staat vandaag in het teken van de internationale dag tegen huiselijk geweld. Zo worden er flyers, stickers en ander sensibiliseringsmateriaal uitgedeeld aan het onthaal.

Wie meer informatie wenst over intrafamiliaal geweld kan terecht op volgende website: http://www.partnergeweld.be/

Ben je zelf betrokken bij huiselijk geweld? Dan kan je onder andere terecht bij volgende diensten:

  • Het meldpunt 1712 voor geweld, misbruik en kindermishandeling via T: 1712
  • Je huisarts
  • Een CAW in je buurt via www.caw.be of T: 09/265.04.00
  • Tele-Onthaal via www.tele-onthaal.be of T: 106
  • Ons politiekantoor in Assenede (Markt 26, 9960 Assenede) of Evergem (Kapellestraat1, 9940 Evergem). T: 09/257.00.10. Voor dringende politiehulp: bel 101!