Fietslabelen

Zoals elk jaar gaan onze gemeenschapswachten op pad in een aantal deelgemeenten om ongelabelde fietsen te voorzien van een identificatielabel. Sinds 24 april 2018 is onze jaarlijkse tocht door Assenede en Evergem opnieuw gestart om fietsen te voorzien van een identificatielabel. Inmiddels zijn we al bijna halfweg en maken we een voorlopige balans op.

Er werden ondertussen 326 fietsen gelabeld in 8 verschillende deelgemeenten. De voorbije jaren werden er steeds rond de 800 fietsen per jaar gelabeld dus we hebben nog een aantal fietsen te gaan om dit succes opnieuw te evenaren!

Maar waarom zou je je fiets laten labelen?

Soms worden gestolen fietsen teruggevonden en dan begint onze zoektocht naar de rechtmatige eigenaar. Omdat veel fietsen dezelfde kenmerken hebben: bijvoorbeeld ‘een groene damesfiets met zwart zadel en zwarte handvatten’, werd gezocht naar een oplossing om elke fiets een uniek kenmerk te geven: het fietslabel.

We kleven op je fiets een niet-afscheurbaar etiket met je rijksregisternummer erop. Als je fiets gestolen wordt en je doet aangifte, dan signaleren we je fiets als “gestolen”. Wordt hij teruggevonden, dan kunnen we je onmiddellijk verwittigen aan de hand van het labeltje met je rijksregisternummer. Je vindt je rijksregisternummer terug achteraan je identiteitskaart, belastingbrief of op de papieren voor je pensioen. Je kan het ook opvragen bij de dienst bevolking.

Nog niet overtuigd?

Als de eigenaar van een gevonden fiets gekend is dankzij de registratie, mag de fiets niet openbaar verkocht worden, zonder dat de eigenaar de kans krijgt zijn eigendom
te recupereren. Elke Belgische gemeente heeft de plicht om de eigenaar te verwittigen dat zijn eigendom werd teruggevonden.

In onze zone alleen al werden tussen januari en juni 33 fietsen teruggevonden. Slechts 4 daarvan konden wij teruggeven aan de rechtmatige eigenaar! Twee waren op basis van een fietslabel. 1 dankzij een aangifte en goede omschrijving en de laatste door een naamlabel.

Alles start bij een aangifte...

Is je fiets gestolen? Doe dan aangifte! Alleen zo kunnen wij weten bij het vinden van een fiets of deze ergens gestolen werd. Alle andere gevonden fietsen worden door onze zone ook steeds op de website www.gevondenfietsen.be gezet. Fiets kwijt? Kijk dus zeker eens op deze website!

Wanneer kan ik mijn fiets laten labelen?

Je kan je fiets nog laten labelen op onderstaande data en locaties! Indien je hierop niet aanwezig kan zijn, mag je ook steeds tijdens de openingsuren langskomen in ons onthaal om je fiets te laten labelen.

20 augustus 2018 (13u - 18u) - Rieme (parking aan de kerk)
22 augustus 2018 (13u - 18u) - Boekhoute (aan de kerk)
29 augustus 2018 (13u - 18u) - Kluizen (in de Toekomststraat op het plein)
31 augustus 2018 (8u30 - 12u) - Markt Sleidinge
5 september 2018 (13u - 18u) - Doornzele (t.h.v. Ter Gulden Celle)
7 september 2018 (13u - 18u) - Ertvelde (aan de kerk)
10 september 2018 (13u - 18u) - Wippelgem (parking van de school)
12 september 2018 (13u - 18u) - Assenede (aan de kerk)
15 september 2018 (8u30 - 12u) - Markt Evergem