Politie Assenede-Evergem wil fietsers doen opvallen!

Medewerkers van de politiezone Assenede/Evergem controleerden van september tot midden november maar liefst 1628 fietsen van leerlingen in de verschillende scholen die de zone rijk is. Doel van deze preventieve controles : de leerlingen en vooral ook hun ouders bewust maken van het feit dat zichtbaarheid in het verkeer heel belangrijk is.

Zwakke weggebruikers zoals fietsers en voetgangers lopen in het donker immers extra risico op een ongeval als ze niet genoeg opvallen. Het verkeersreglement bepaalt daarom dat fietsen bepaalde uitrustingen moeten hebben. Vereist zijn: een bel (hoorbaar op 20 meter), twee goed functionerende remmen, een wit of geel licht vooraan, een rood licht achteraan, een witte reflector vooraan, een rode reflector achteraan, oranje pedaalreflectoren en twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel of een witte reflecterende strook op de banden.

Na controle bleek dat iets meer dan de helft van de fietsen (51,35%) niet in orde was. Het ging hierbij vooral om het licht achteraan (19,90%), de reflector vooraan (18,55%) en het licht vooraan (17,69%). De kinderen kregen een fietskaart mee naar huis waarop aangevinkt stond welke verbeteringen ze aan hun fiets konden aanbrengen.

De politiezone hoopt nu dat haar inspanningen resultaat opleverden en dat de fietsen in orde gebracht werden. In elk geval schakelt het korps nu over op repressieve controles van het gebruik van de fietsverlichting.