Politiezone investeert in AED toestel

In ons land krijgen elke dag bijna 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Wanneer het slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd wordt en een stroomstoot krijgt toegediend met een AED, stijgen de overlevingskansen tot 60 à 70%.

Vanaf 11/02/2019 kan je nu ook zo een toestel vinden aan de ingang van ons commissariaat in Evergem!

AED toestel

Wat is een AED?

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen.

Is een AED veilig?

Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus niet mogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.

Ook voor kinderen is dit toestel veilig. Aan het toestel is een handige functie verbonden die het gebruik van kinderelektroden overbodig maakt. Aan de voorzijde van de AED zit namelijk een knop waarmee de AED in een kindermodus gezet kan worden. Het gevolg is dat wanneer een schok aanbevolen wordt, het apparaat vanzelf de kracht van de schok aanpast. Dit voorkomt dat een kind (<25kg) de joules krijgt, die eigenlijk voor een volwassene bedoeld zijn.

Hoe gebruik je een AED?

Het AED toestel is volautomatisch en zal alle instructies ter plaatse geven, eens hij is aangezet inzake het plaatsen van elektroden,... Iedereen kan het toestel dus gebruiken!

Voor meer informatie omtrent het gebruik van een AED toestel kan je eens een kijkje nemen op de website van Het Rode kruis.