Verdachten oplichting gearresteerd

In oktober 2021 en mei 2022 is de Lokale Recherche van de politiezone Assenede-Evergem, in samenwerking met het Parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, en onder leiding van de onderzoeksrechter te Gent, tussengekomen in een grootschalig dossier van oplichting via internet, witwassen en vereniging van misdadigers. 

Het onderzoek werd opgestart in april 2021 n.a.v. een aangifte van een slachtoffer welke via sociale media was opgelicht voor een grote som geld.

Na doorgedreven onderzoek kon de Lokale Recherche van de politiezone Assenede-Evergem meer dan 380 andere slachtoffers in België en Nederland identificeren welke waren opgelicht met eenzelfde modus operandi. Het totale gekende nadeel betreft op dit moment in het onderzoek al meer dan € 180 000.

Uit het onderzoek bleek dat de verdachten tientallen valse profielen hebben aangemaakt op sociale media en vervolgens slachtoffers contacteerden waarbij ze zich voorstellen als escorte/sekswerker. De verdachten bieden seksuele diensten aan waarbij de slachtoffers overtuigd worden om op voorhand één of meerdere keren geld over te schrijven. Na ontvangst van de gelden worden de slachtoffers geblokkeerd door de verdachten. In sommige gevallen bouwen de verdachten ook een emotionele langdurige band (vriendschapsfraude) op met de slachtoffers waarbij deze slachtoffers grote sommen geld afhandig worden gemaakt.

In oktober 2021 heeft de politiezone Assenede-Evergem, in samenwerking met de politiezone Gent, 4 huiszoekingen uitgevoerd in de regio Gent. Bij deze tussenkomst werden 5 verdachten gearresteerd. Tevens werden grote sommen cash geld, luxegoederen, luxekledij en een nieuw voertuig in beslag genomen. Het onderzoek werd verder gezet en in mei 2022 heeft de politiezone Assenede-Evergem opnieuw 3 huiszoekingen uitgevoerd in de regio Gent.

Bij deze tussenkomst werden 3 verdachten gearresteerd.