Verkeersweek: alcohol

In België speelt alcohol een rol in 1 op 4 dodelijke ongevallen. Hiermee is alcohol een van de grote ‘killers’ in het verkeer. In Vlaanderen alleen al gaat het om bijna 100 dodelijke slachtoffers per jaar of ongeveer twee per week. Bijna 4 op 10 (38%) van de bestuurders die in België bij een verkeersongeval ernstig gewond raken, reed onder invloed van alcohol.

Wetgeving:

In België ben je als gewone bestuurder strafbaar vanaf 0,5 promille alcohol in je bloed. Voor professionele bestuurders (vrachtwagenbestuurders, bus- en taxichauffeurs,…) ligt de limiet op 0,2 promille. In de praktijk komt dit neer op nultolerantie voor drinken en rijden.

LET OP: Ook iemand met duidelijke tekens van alcoholopname of in staat van dronkenschap aanzetten of uitdagen om een voertuig te besturen, of een voertuig toevertrouwen is strafbaar! Je kan hiervoor zelf een geldboete van 1.600 tot 16.000 euro krijgen of een verval van recht tot sturen mogelijk van 8 dagen tot 5 jaar.

Verkeersweek:

Reden genoeg om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van de mogelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Tijdens de verkeersweek worden ze geïnformeerd over de risico’s die gepaard gaan met alcoholmisbruik en mogen ze aan de lijve ondervinden, aan de hand van de promillebrillen, hoe een aantal simpele dagdagelijkse acties plots erg moeilijk worden als je onder invloed bent.