Wat is diefstalpreventieadvies en hoe kan ik dat aanvragen?

Wanneer in je woning wordt ingebroken, kan de schade aanzienlijk zijn. In veel gevallen zou een inbraak vermeden kunnen worden. Veel woningen zijn namelijk weinig of niet beschermd tegen deze vorm van criminaliteit.

Diefstalpreventieadvies

Je kan de ramen en deuren van je woning verstevigen zodat een eventuele inbreker het moeilijk heeft om binnen te raken. Je kan hierover gratis advies krijgen van één van onze diefstalpreventieadviseurs. Zij komen bij jou aan huis en geven je aan de hand van een rondgang in en om je woning praktische tips en advies. Vervolgens stelt de diefstalpreventieadviseur vrijblijvend oplossingen voor of geeft aanbevelingen om het inbraakrisico te verkleinen. Ook mensen die een bouwaanvraag indienden, kunnen bij onze preventieadviseurs terecht.

Een diefstalpreventiebezoek neemt ongeveer twee uur in beslag.

Je wil contact opnemen met je diefstalpreventieadviseur? Dat kan heel eenvoudig: contacteer de politiezone.

Iets verdachts gezien? Bel onmiddellijk 101!

Nog al te vaak twijfelen mensen die iets verdachts opmerken of ze de politie zullen bellen. De politiezone Assenede/Evergem wil iedereen duidelijk maken dat het nummer 101 zéker ook bedoeld is voor dergelijke oproepen. Niet twijfelen dus en onmiddellijk bellen. Op die manier kan de politie snel de verdachte situatie onderzoeken. Een paar uur of een dag wachten en dan pas bellen heeft geen zin. De verdachte is dan heel waarschijnlijk al een tijd weg en de kans dat de politie hem of haar kan vinden, slinkt met de seconde.

Bel je 101, dan helpt de "identificatiekaart verdachte" je om de verdachte zo goed mogelijk te beschrijven. Was hij of zij klein? Of juist groot? Had hij een opvallende tatoeage? Welk haarkleur had de verdachte? Wat was de nummerplaat van het voertuig waarmee de verdachte reed? Met de identificatiekaart kan je zo'n specifieke kenmerken makkelijker onthouden en doorgeven aan de politie. Vul de kaart altijd zélf in en overleg niet vooraf met andere getuigen zodat je niet beïnvloed wordt.

Ook wie slachtoffer werd van een misdrijf of getuige was, kan de kaart bij de aangifte gebruiken voor de beschrijving van de dader of daders.

De "identificatiekaart verdachte" kan je HIER downloaden

Slachtoffer van een inbraak?

Indien je slachtoffer bent geworden van een inbraak, kan onze brochure "Slachtoffer van een inbraak. Wat nu?" je meer informatie geven over het verdere verloop van het onderzoek, maar ook over eventuele maatregelen die je kan treffen naar de toekomst toe.

Wens je als (potentieel) slachtoffer van een (poging) inbraak via één van onze diefstalpreventieadviseurs advies om een (nieuwe) inbraak te voorkomen?

Dat kan heel eenvoudig. Je kan ons bereiken door:

Wie zijn onze diefstalpreventieadviseurs?

  • Hilde Van Hyfte, inspecteur binnen de politiezone Assenede-Evergem
  • Ellen Terrie, inspecteur binnen de politiezone Assenede-Evergem

Waarom zou je beroep doen op een diefstalpreventieadviseur?

  • Het is gratis
  • Hij/zij geeft advies op maat
  • Hij/zij geeft neutraal en objectief advies
  • Zijn/haar aanbevelingen zijn niet verplicht

Hoe verloopt een diefstalpreventieadvies?

  • U zet de stap en vraagt diefstalpreventieadvies aan.
  • Na de aanvraag zal één van beide diefstalpreventieadviseurs contact met u opnemen om een concrete datum af te spreken wanneer kan worden langsgekomen.
  • Samen met u wordt een rondgang in- en om de woning gedaan, waarbij de zwakke punten van uw woning worden geanalyseerd.
  • Een diefstalpreventieadvies duurt naargelang de aard van de woning en de eventuele vragen ongeveer een 2-tal uren in beslag.
  • Vervolgens stelt de diefstalpreventieadviseur vrijblijvend oplossingen voor of geeft hij/zij aanbevelingen om het inbraakrisico te verkleinen.
  • Afsluitend wordt u een kort verslag ter beschikking gesteld om rustig nadien nog eens te overlopen.

Wie kan (geen) diefstalpreventieadvies aanvragen?

  • Iedere inwoner, school, vereniging of kleine zelfstandige in Evergem, Assenede en bijhorende deelgemeenten kan advies aanvragen.
  • Professioneel advies voor (grote) bedrijven behoort niet de mogelijkheden.

Kan ik een diefstalpreventieadviseur vragen voor een infosessie voor een ruimer doelpubliek?

  • Absoluut. Lezingen voor Okra, jeugdverenigingen, buurtinformatienetwerken, … behoren tot de mogelijkheden. Neem aub wel tijdig contact op.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Assenede/Evergem via het contactformulier of telefonisch via 09 257 00 10.