Waar kan je parkeren in Diepenbeek?

Het parkeerplan van de gemeente Diepenbeek zorgt voor een vlottere mobiliteit, een betere verspreiding van de parkeerdruk en vermindert het zoekverkeer (traag verkeer op zoek naar een parkeerplaats).

De gemeente is ingedeeld in verschillende zones: er zijn de randparkings waar je gratis parkeert, een betalende zone op het Marktplein en een blauwe zone voor gratis parkeren met beperkte duurtijd. De reglementering is van toepassing van maandag tot en met zaterdag, van 09.00 uur tot 18.00 uur. Op de randparkings kan je altijd, onbeperkt en gratis parkeren.

GRATIS PARKEREN IN DIEPENBEEK

Parkeren op randparkings

Op de onderstaande randparkings kan je altijd, onbeperkt en gratis parkeren:

  • Parking Kerklaan
  • (Helft) parking Begraafplaats
  • Parking Wijkstraat
  • Parking Kogelstraat
  • Parking Seniorenhuis
  • Station

Parkeren in de blauwe zone met parkeerschijf

In de blauwe zone parkeer je met de blauwe parkeerschijf. Je plaatst de parkeerschijf met een maximale duurtijd van 2 uren, tenzij middels signalisatie op straat een andere duurtijd wordt aangeduid.

De reglementering in de blauwe zone is van toepassing van maandag tot en met zaterdag, van 09.00 uur tot 18.00 uur.

Wie geen parkeerschijf gebruikt of de toegelaten 'gratis' parkeerduur van 2 uren overschrijdt, krijgt een dagticket (retributie) van 20,00 EUR aangerekend.

BETALEND PARKEREN

Betaalzone Marktplein

Op het grote parkeerplein zelf van het Marktplein kan je 2 uren gratis parkeren. Dit kan met een gratis ticket van de parkeerautomaat of door de parkeerschijf te leggen. Rond het plein zelf, bijvoorbeeld als je parkeert ter hoogte van de bibliotheek, kan je alleen de parkeerschijf daarvoor gebruiken, hiervoor kan je niet van het gratis parkeerticket gebruikmaken. Als je dat toch doet, ben je in overtreding

Wil je langer parkeren, dan betaal je 1,00 EUR per uur (vanaf het derde uur) van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 18.00 uur.

De maximale parkeerduur op het Marktplein is 1 dag.

Heb je niet betaald om te parkeren of heb je de betaalde parkeerduur overschreden? Dan krijg je een dagticket (retributie) van 20,00 EUR aangerekend.

Parkeerautomaat

In de betalende zone wordt gewerkt met een parkeerautomaat. Vergeet niet het ticket zichtbaar aan de binnenzijde van de voorruit te leggen. Het einde van de parkeerduur staat vermeld op het parkeerticket. Wanneer de parkeerautomaat defect is, moet je de parkeerschijf leggen, zoals die ook gebruikt wordt in de blauwe zone.

Controles en dagtarief

Om het gevoerde beleid te ondersteunen, controleert de parkeerwachter op het goed gebruik van de tickets, parkeerschijf en bewonerskaart. Vindt de parkeerwachter geen geldig bewijs terug op het dashboard van je wagen, noch een digitale bewonerskaart in de database, dan wordt een dagticket (retributie) uitgeschreven die op je wagen wordt achtergelaten. De retributie bevat alle nodige informatie voor het voldoen van de betaling.

Meer informatie over parkeren vind je op www.parkeren.be.

PARKEREN MET BEWONERSKAART

Iedere natuurlijke persoon die in Diepenbeek gedomicilieerd is binnen een blauwe zone of een betalende zone, kan een bewonerskaart aanvragen. De aanvrager moet het bewijs leveren dat hij of zij in deze zone gedomicilieerd is. Hij of zij moet ook bewijzen dat het voertuig op zijn of haar naam is ingeschreven. Als hij of zij een leasingvoertuig heeft, kan hiervoor een bewijs van het bedrijf dat je hoofdbestuurder bent, gebruikt worden. De bewonerskaart geldt enkel voor het voertuig met de nummerplaat die werd aangevraagd.

Een bewonerskaart kan aangevraagd worden:

De eerste bewonerskaart per woongelegenheid kost 50,00 euro per kalenderjaar, vanaf de tweede kaart is het 200,00 euro per kalenderjaar. De kaarten zijn geldig tot het eind van het kalenderjaar. Indien de kaart na 30 juni van het lopende kalenderjaar wordt aangevraagd, betaalt u de helft van het toepasselijke tarief. Ook voor alle aanvragen ontvangen in het kalenderjaar 2014 wordt de helft van het geldende jaartarief toegepast.

U ontvangt geen papieren kaart, de bewonerskaart is volledig digitaal. Meer info over hoe dit werkt vindt u op www.parkeren.be.

Alle praktische informatie over parkeren in Diepenbeek vind je op het Parkeerplan Diepenbeek dat je hieronder kan downloaden.

Bijlage
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 011 938 938.