Ze hebben ingebroken! Wat nu?

Geforceerde deur, doorzochte woning, open kasten, leeggemaakte lades,... Inbrekers konden je woning binnendringen. Je bent in shock en zit met een heleboel vragen. Als slachtoffers van een inbraak dit via het noodnummer 101 melden, dan komt onze interventieploeg langs voor de eerste vaststellingen. 

10 stappen na een inbraak

  1. Bel onmiddellijk de politie op het 101-noodnummer! Zeker als je de inbreker op heterdaad betrapt. Probeer zoveel mogelijk te observeren: kledij, uiterlijke kenmerken, vluchtrichting en -middel,... Ga nooit de confrontatie zelf aan!
  2. Kom nergens aan, ruim niets op! Als je kan vermijden om je huis binnen te gaan, doe dit en wacht tot de politie er is. In een eerste reflex gaan slachtoffers van een inbraak soms dingen verplaatsen of hun huisraad opruimen. Dat is begrijpelijk, maar zo gaan mogelijke bruikbare sporen verloren. Wacht om die reden ook met het herstellen van ramen en deuren (in de mate van het mogelijke, uiteraard). Wijs de vaststellers gerust op mogelijke tekenen van sporen bijv. een onbekende voetstap of een glas waarvan gedronken werd, maar kom er in geen geval aan. De minste aanraking kan de schoen- of vingerafdruk onbruikbaar maken.
  3. De politie zal je klacht op papier vastleggen in een proces-verbaal. Je ontvangt een bewijs voor de klachtindiening met de nodige referentie. Je hebt eveneens de mogelijkheid om een verklaring benadeeld persoon af te leggen. Dit statuut kent je bepaalde rechten toe, zoals het toevoegen van nuttige documenten aan je dossier, het raadplegen van je dossier en het op de hoogte gehouden worden van het gevolg dat aan je dossier wordt gegeven.
  4. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij voor eventuele schade en/of gestolen goederen.
  5. Bankkaarten of officiële documenten gestolen? 
  6. GSM, iPad, pc, laptop gestolen?
  7. Neem foto's van de inbraak.
  8. Stel een lijst op van de gestolen goederen
  9. Vraag dat er een diefstalpreventieadviseur bij je langskomt.
  10. Vragen of bijkomende info: laat het weten aan de vaststellers! De interventieleden die de vaststellingen komen doen, zijn jouw vast aanspreekpunt. Zij volgen het onderzoek op en beheren je dossier. Merk je achteraf dat er nog zaken verdwenen zijn of heb je nog vragen, laat het weten. Of merk je dat de inbraak weegt op je gemoed of veiligheidsgevoel, laat het ook weten. Eén van onze wijkinspecteurs komt dan graag langs voor een luisterend oor of een deugddoende babbel.

Bekijk ook zeker de gids voor slachtoffers van Be Safe onderaan deze pagina.

ANPR-camera's

De inbrekers werden gespot door een buur en die meldt de verdachte wagen aan de politie. Aan de hand van het tijdstip en de locatie kunnen wij de ANPR-beelden opzoeken (ook nachtbeelden). Hoe meer details, hoe meer kans op succes: nummerplaat, beschrijving van de wagen, beschrijving en aantal inzittenden, rijrichting,...

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 244 24 00.