Politie 'plukt' woningen en voertuigen bij internationale drugsbende

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen en de Nederlandse Landelijke Recherche hebben bij acht huiszoekingen in Nederland 4 woningen, 31 voertuigen en heel wat luxevoorwerpen in beslag genomen. Er werden ook 60 bankrekeningen geblokkeerd. Dit is de verderzetting van een drugsdossier waarin in België al meer dan 120 voertuigen in beslag werden genomen. Gerecht en politie ijveren ervoor dat ‘criminaliteit niet loont’.

In het voorjaar van 2018 startte de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen een onderzoek naar feiten van internationale cocaïnehandel. Het parket van Oost-Vlaanderen besliste de onderzoeksrechter te Oudenaarde te vorderen voor het verder onderzoek naar de organisatie achter deze cocaïnehandel.



Het onderzoek wijst in de richting van Belgische en Nederlandse verdachten die in een wisselend crimineel samenwerkingsverband betrokken zijn bij de invoer van en handel in grootschalige partijen cocaïne die via het maritiem transport worden ingevoerd.



Tussen augustus 2018 en mei 2020 werden meerdere partijen cocaïne aangetroffen en in beslag genomen, in totaal meer dan 9 ton, die met grote waarschijnlijkheid in verband kunnen worden gebracht met deze criminele organisatie.



Op 19 mei 2020 vond een eerste grote tussenkomst plaats. Bij acht huiszoekingen in de Vlaamse Ardennen (Nederbrakel, Steenhuize, Deftinge, Geraardsbergen) werden 37 auto’s (waaronder luxewagens en oldtimers) en 87 motorfietsen (voornamelijk van het merk Ducati) in beslag genomen, alsook 2,5 miljoen euro aan cash geld, tientallen luxehorloges en vele andere waardevolle voorwerpen. In België werden zes verdachten van hun vrijheid beroofd, in Nederland drie. Deze personen zijn ondertussen vrij onder voorwaarden, in afwachting van het proces.



Het verdere onderzoek bracht nog andere verdachten in beeld. Dit resulteerde in 2020 en 2021 in de vrijheidsberoving van drie extra verdachten die door de onderzoeksrechter in verdenking werden gesteld.



Op dinsdag 21 maart 2023 werd, met medewerking van het Nederlandse Landelijke Parket en de Landelijke Recherche, een volgende grote tussenkomst uitgevoerd. Zo werden er bij acht nieuwe Nederlandse verdachten huiszoekingen uitgevoerd. Tijdens deze huiszoekingen werden overtuigingsstukken en waardevolle goederen in beslag genomen, waaronder:

  • 4 woningen
  • 31 voertuigen (waaronder Audi‘s, Porsches, Dodges, motorfietsen, vrachtwagens, opleggers, trike, vaartuigen, …)
  • 22 luxehorloges

Tevens werden een 60-tal Nederlandse rekeningen met saldo in beslag genomen.

 

De acht verdachten werden niet aangehouden, maar het onderzoek naar hun betrokkenheid loopt verder en ze kunnen wel in verdenking gesteld worden door de onderzoeksrechter. 

 

Gerecht en politie streven er niet alleen naar de daders te vatten en een gepaste straf te geven, maar ook naar het maximaal ontnemen van criminele winsten vanuit het principe ‘criminaliteit mag niet lonen’. Op die manier wordt het bovendien mogelijk de slachtoffers of de maatschappij in het algemeen te vergoeden voor het aangedane leed.