Hoe vermijd ik dat mijn fiets gestolen wordt?

Enkele tips over hoe je fietsdiefstal kan beperken

  1. Zet je fiets altijd op slot, ook al is het maar voor heel even en ook in zogenaamde 'veilige' plaatsen zoals de hal van je appartementsgebouw of een ondergrondse parkeergarage.
  2. Maak je fiets 'aarde'-vast. Het ringsslot op het wiel volstaat niet want dieven pakken je fiets gewoon op. Maak je fiets daarom met een tweede slot via het kader vast aan een vast punt (fietsstalling, paal, hek, ...). Zorg er wel altijd voor dat je geparkeerde fiets niemand kan hinderen.
  3. Gebruik bij voorkeur twee sloten: maak je fiets met het kader vast aan een vast punt, en blokkeer bij voorkeur ook de twee wielen. Dieven demonteren gewoon je voorwiel als je je fiets alleen daarmee vastmaakt.
  4. Investeer in een goed U-slot of beugelslot (reken op minstens 40 euro). Hoe langer je de dieven bezig kan houden door een goed, stevig slot, hoe kleiner de kans dat ze je fiets willen stelen.
  5. Stal je fiets op een goed verlichte plaats waar regelmatig mensen langslopen.
  6. Haal losse onderdelen (fietspomp, kilometerteller, ...) van je fiets als je hem ergens stalt.
  7. Registreer uw fiets op het mybike  platform en ontvang een sticker (met een unieke identificatiecode en een QR-code) om op uw fiets te plakken.
  8. Bewaar thuis een aantal gegevens (aankoopfactuur, nummer van het kader, merk, kleur, type, ...) over je fiets, zo kan je gemakkelijker aangifte doen, als je fiets toch gestolen wordt en maak je meer kans om je fiets terug te krijgen als hij gevonden wordt. In de brochure 'laat je fiets niet aan zijn slot over' van het ministerie van Binnenlandse zaken vindt je de 'fietspas' waarop je alle nuttige gegevens kan invullen. Klik hier om de brochure met fietspas te raadplegen.

Toch slachtoffer van een fietsdiefstal?

  1. Doe zeker aangifte van de diefstal bij de politie, via police-on-web of in een commissariaat in je buurt. Klik hier om te kijken welke documenten je zal moeten voorleggen. Hou eventueel je 'fietspas' bij de hand, dat vergemakkelijkt de aangifte!
  2. Raadpleeg de website www.gevondenfietsen.be om te kijken of je fiets niet teruggevonden werd.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Brussel-West via het contactformulier of telefonisch via 02 412 12 12.