Nieuw sinds 1 januari 2023: motorfietskeuring

Sinds 1 januari 2023 heeft Vlaanderen de motorfietskeuring in het leven geroepen. 

motorkeuring

Wat houdt dit juist in?

De motorfietskeuring heeft als doel de verkeersveiligheid te verhogen. Motorfietsen, drie- en vierwielers van 125 cc én elektrische of hybride motorfietsen met een maximumvermogen groter dan 11 kilowatt en een maximumsnelheid hoger dan 45 kilometer per uur zal je moeten laten keuren:

  • wanneer je je motorfiets verkoopt;
  • of na een ongeval.

Beantwoordt jouw motorfiets niet aan de bovenstaande specificaties en voorwaarden? Dan moet je motorfiets niet gekeurd worden.

Wat kost het?

Een motorfietskeuring kost 48,10 euro. Wanneer het een tweedehandskeuring betreft komt er nog 4.90€ bovenop de standaardprijs.

Waar kan je je motor laten keuren?

Op 1 januari 2023 kan je je motorfiets keuren in Alken, As, Brakel, Brugge, Dendermonde, Deurne, Diest, Diksmuide, Geel, Heist-op-den-Berg, Mechelen, Rotselaar, Wondelgem, Zellik en Zwevegem. Keuringsondernemingen breiden dit verder uit naar  Antwerpen-Noorderlaan, Eeklo, Hechtel-Eksel, Ieper, Kontich, Malle, Roeselare, Stekene, Tienen, Willebroek, Zemst en Zwijnaarde.

Wat moet ik meebrengen naar een keuringscentrum?

Ga je naar het keuringscentrum? Zie dan dat je motorfiets een kentekenplaat op het voertuig heeft hangen, zelfs al zou je je motorfiets op een aanhangwagen naar het keuringscentrum vervoeren. Daarnaast moet je het laatste kentekenbewijs, het goedkeuringscertificaat en het laatste keuringsbewijs meenemen.

Meer info en de laatste updates vind je hier: