Vakantie en diefstal: hoe gerust op reis vertrekken?

We mogen terug op vakantie. En dat is fijn. Maar wat niet fijn is, is dat online oplichters hier ook graag gebruik van maken. Het is daarom belangrijk om fraude tegen te gaan voor en tijdens je vakantie. 

Ben je van plan om een reisje te boeken? Groot gelijk. Maar let op via welke site je een reisje boekt. Veel fraudeurs maken websites na of maken valse websites. Boek dus enkel je vakantie via een website die je kent en vertrouwt. Is het te mooi om waar te zijn? Ga er dan zeker niet op in. Lees de algemene voorwaarden en de recensies van de website. Zo kom je ook snel te weten of de site betrouwbaar is of niet. 

Je bent veilig op vakantie geraakt. Maar tijdens je vakantie zit er nog een addertje onder het gras. We zijn allemaal vaak online actief, en daarvoor hebben we verbinding nodig. Openbare wifi's zijn handig, maar wanneer je geen wachtwoord moet ingeven om toegang te krijgen tot een wifinetwerk, betekent dit dat je criminelen toegang geeft tot je gsm en dus ook tot je gegevens. Zij kunnen zich inloggen op je mailaccounts of socialemedia-accounts om zo andere mensen op te lichten met jouw identiteit. Dit is identiteitsfraude

Er zijn mogelijkheden om digitaal veilig te zijn op vakantie. Zo kan je een VPN installeren. Dit versleutelt je data en gegevens. Wanneer een crimineel kan inloggen op jouw gsm door het openbare wifinetwerk maar je wel een VPN gebruikt, kan hij enkel versleutelde gegevens zien. Je kan natuurlijk ook openbare wifinetwerken vermijden door gebruik te maken van je eigen databundel (4g).  Schakel de wifi telkens uit als je er geen gebruik van maakt. Op deze manier maakt je telefoon geen automatische verbinding met openbare netwerken. 

Als laatste gaat op vakantie gaan niet enkel gepaard met online fraude. Ook diefstallen en woninginbraken zijn de laatste tijd gestegen. Zorg er dus voor dat je huis goed op slot is, laat geen sleutels aan de binnenkant van de sloten zitten en vergeet vooral geen wc-ramen, garagepoorten en schuren te sluiten. Vraag aan je buren, familie of vrienden om af en toe je huis te controleren. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat je huis ‘bewoond’ lijkt door de brievenbus leeg te maken, vuilbakken buiten te zetten enzovoort. Je kan er ook zelf voor zorgen dat je huis er bewoond uitziet door geen afwezigheidsbriefjes op de deur te plakken, een gebruikt kopje naast een opengeslagen krant te zetten en de overgordijnen te openen. Nog een laatste belangrijke tip: op sociale media lezen criminelen ook mee. Post dus enkel jouw leuke vakantiefoto’s wanneer je terug uit verlof bent en wees voorzichtig met je privacy-instellingen.