Jaarverslag 2024
Politiezone Lier blikt terug op een jaar van technologische vernieuwing en verhoogde criminaliteitsbestrijding: de cijfers tonen een politiedienst die sterk inzet op technologische ondersteuning, verkeersveiligheid en criminaliteitsbestrijding, met bijzondere aandacht voor de strijd tegen drugs- en cybercriminaliteit.

Opvallende resultaten in 2024
In 2024 zette politiezone Lier volop in op innovatie en veiligheid. Eind 2024 ging het nieuwe droneteam van de politieassociatie "Tussen Nete en Dijle" van start. Drones worden ingezet voor onder meer opsporingen en verkeersvaststellingen. Ook werd een zevende Buurtinformatienetwerk (BIN Ringenhof) opgericht.
Het Intelligence Led Response-team (ILR) boekte sterke resultaten in de strijd tegen criminaliteit, goed voor zestig arrestaties, 463 pv’s en vijftig huiszoekingen. Op verkeersvlak voerde de politie maandthema-acties en gerichte controles uit. Zo werden 1.018 bestuurders getest op alcohol, vonden er snelheids- en fietscontroles plaats, en werden extra acties gehouden rond afleiding achter het stuur. Opvallend is dat slechts 2% van de bestuurders positief testte op alcohol terwijl het aantal vaststellingen van drugs in het verkeer is toegenomen.
Het afgelopen jaar waren er meerdere acties rond inbraakpreventie, witwaspraktijken (met controle van onder andere barbierszaken) en samenwerkingen met de douane die resulteerden in meerdere pv’s en boetes. Met deze inspanningen blijft politiezone Lier inzetten op een veiligere en leefbare stad.
Criminaliteitscijfers: stijging door verhoogde aandacht en aangiftebereidheid
In 2024 werd een lichte stijging van de criminaliteitscijfers opgetekend. Dit wordt enerzijds verklaard door een uitbreiding van het politiekader in 2023 en een verhoogde focus op drugscriminaliteit. Anderzijds steeg ook de aangiftebereidheid van burgers.
Diefstal en afpersing voeren de lijst van meest voorkomende misdrijven aan, gevolgd door misdrijven tegen de lichamelijke integriteit en drugsfeiten. Ook beschadigingen van eigendom en informaticacriminaliteit nemen een aanzienlijk aandeel in. De interventiediensten moesten in 2024 7.607 keer ter plaatse komen voor dringende politiehulp (gemiddeld 21 interventies per dag), waarvan 360 keer bijstand aan andere politiezones. Er werden 3.529 afspraken gemaakt voor niet-dringende aangiftes, wat neerkomt op gemiddeld 10 afspraken per dag.
Daling van inbraken en diefstallen, focus op drugscriminaliteit
Sinds 2017 is het aantal woninginbraken met 42,5% gedaald, van 200 feiten naar 115 in 2024. Dit onderstreept het belang van preventie, buurtinformatienetwerken en snelle politie-optredens.
Diefstallen kenden een positieve evolutie: fietsdiefstallen en winkeldiefstallen daalden t.o.v. 2023.
De bestrijding van drugscriminaliteit bleef in 2024 een topprioriteit. Het aantal vaststellingen van drugsbezit steeg met 33% en het aantal gearresteerde dealers verdubbelde. De cijfers rond productie en teelt bleven stabiel. Drugsproblematiek blijkt ook vaak samen te hangen met geweldsdelicten, verkeersinbreuken en intrafamiliaal geweld.
Geweld, vandalisme en cybercriminaliteit
Intrafamiliaal geweld bleef na een eerdere stijging in 2023 stabiel (weliswaar op een vrij hoog niveau) met gemiddeld drie meldingen per week. Geweld op de openbare weg nam opnieuw toe, vooral bij jongeren en vaak gecombineerd met middelenmisbruik. Daartegenover staat een daling van vandalismefeiten.
Cybercriminaliteit blijft een hardnekkig probleem met gemiddeld één aangifte per dag en een totaal nadeel van minstens 742.884 euro. Vormen van fraude zoals oplichting door valse bank- of cardstopmedewerkers of valse politie-inspecteurs blijven dominant. Door veranderende registratiepraktijken en een vermoedelijk groot dark number blijft het moeilijk om trends precies in kaart te brengen. Wel is duidelijk dat cybercriminaliteit enorme financiële en emotionele impact heeft op slachtoffers.
Verkeersveiligheid: minder snelheidsovertredingen, zorgwekkende stijging drugs in verkeer
Politiezone Lier stelde een daling van het aantal snelheidsovertredingen vast, wat wijst op een positieve evolutie naar veiliger rijgedrag. Het aantal alcoholfeiten bleef stabiel, maar het aantal bestuurders onder invloed van drugs steeg met 52,4% (van 42 naar 64 gevallen) t.o.v. 2023. Deze trend benadrukt het belang van intensieve controles en gerichte preventie om de verkeersveiligheid te blijven verbeteren.
Binnen de fietszone daalde het aantal vastgestelde inbreuken met 26%, wat wijst op meer respect voor de verkeersregels door fietsers. Tegelijkertijd steeg het aantal vaststellingen rond hinderlijk fietsgedrag met 17,9%, onder meer door strengere controles in drukke zones. In de voetgangerstunnel werd zelfs een verdubbeling van het aantal vaststellingen genoteerd (+111,4%), voornamelijk door onveilig gedrag van fietsers en bromfietsers. Ook op de stadsvesten was er een lichte stijging van 15,4% in het aantal inbreuken.
Andere aandachtspunten waren gordeldracht, hinderlijk parkeren, verkeersagressie en gsm-gebruik achter het stuur. Jongeren werden het afgelopen jaar vaker geverbaliseerd, vooral wat fietsverlichting betreft.
Minder letselongevallen, minder dodelijke slachtoffers
In 2024 werden 328 verkeersongevallen met stoffelijke schade geregistreerd (+2,2%). Positief is de daling van het aantal letselongevallen: van 145 in 2023 naar 130 in 2024 (-10,3%). Er viel één dodelijk slachtoffer (tegenover vier in 2023) en het aantal zwaargewonden daalde van vier naar één. Het aantal lichtgewonden bleef stabiel.
Politiezone Lier blijft inzetten op verkeersveiligheid via gerichte verkeersacties, snelheidscontroles en sensibilisering van alle weggebruikers, met bijzondere aandacht voor zwakke weggebruikers.
Vooruitblik 2025: verder inzetten op zichtbaarheid en technologie
Politiezone Lier blijft investeren in een moderne aanpak. In 2025-2026 krijgen alle politiewagens het blauw-gele battenburgpatroon, wat de zichtbaarheid en herkenbaarheid van politievoertuigen verhoogt. Twee nieuwe combi’s worden tegen de zomer van 2025 als eerste uitgerust, gevolgd door de rest van het bestaande wagenpark.
Daarnaast beschikt de zone sinds maart 2025 over een nieuw voertuig uitgerust met ANPR-camera's. Dankzij dit mobiel nummerplaatherkenningssysteem kunnen nummerplaten in real time worden gecontroleerd, wat de strijd tegen criminaliteit en verkeersonveiligheid versterkt.
Met deze investeringen bouwt politiezone Lier verder aan een veilige, leefbare stad met een professionele uitstraling.