Identiteitsdiefstal

Het gebeurt regelmatig dat criminelen een andere naam gebruiken wanneer ze een overtreding begaan. Vaak is de identiteit die ze gebruiken om de feiten te plegen geen verzonnen identiteit, maar die van iemand anders. Deze informatie vinden ze vaak op het internet, bijvoorbeeld op sociale media. Daarom is het belangrijk dat je steeds aandachtig bent wanneer je informatie over jezelf vrijgeeft. Probeer om zo weinig mogelijk persoonlijke informatie over jezelf op het internet te plaatsen.  

Ze gebruiken die gegevens bijvoorbeeld om aankopen te doen op het internet, om bankrekeningen te openen etc. Maar soms ook om te cyberpesten of anderen te beledigen/bedreigen.

Gebruikt iemand jouw informatie? Dan kan je aangifte doen bij de politie.

Fake accounts

Ook gebeurt het dat iemand informatie van een ander gebruikt om een account te maken op sociale media. Daarom is het belangrijk om nooit iemand toe te voegen die je niet kent.

Vaak kan je zo’n fake account snel herkennen. Bijvoorbeeld als je kijkt naar de vrienden/contacten van het account. Als hij/zij erg weinig contacten heeft, contacten heeft van over de hele wereld, verdachte contacten heeft… Via google image search kan je ook controleren of de foto’s van het account ergens anders op het internet te vinden zijn. Zo kan je achterhalen of iemand foto’s van een ander gebruikt.

Wanneer iemand foto’s van jou of van iemand die je kent gebruikt voor een fake account, kan je dit account rapporteren bij facebook zelf. Dat doe je hier.

Als iemand in jou naam/met jou identiteit strafbare feiten pleegt, kan je dit aangeven bij de politie.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 491 44 00 .