GSM verloren of gestolen

Indien u slachtoffer bent geworden van diefstal van uw GSM-toestel dient u het oproepnummer en het IMEI-nummer mee te brengen. Het IMEI-nummer van uw GSM staat vermeld in het toestel en is een uniek identificatienummer van uw GSM. Het is dus nuttig om dit nummer ergens op voorhand te noteren en dit veilig op te bergen. Het nummer staat ook steeds vermeld op de doos waarin u het toestel hebt gekocht.Uw IMEI-nummer kan u bekomen door *#06# in te toetsen op uw GSM.



Je kan uw SIM-kaart en GSM laten blokkeren.

De SIM-kaart kan u laten blokkeren door contact op te nemen met de klantendienst van uw provider. Het enige wat u hiervoor bij de hand moet hebben is uw GSM-nummer en uw klantennummer. Indien u uw klantennummer niet ter beschikking hebt zal men u een aantal vragen stellen om na te gaan of u wel degelijk de eigenaar van het oproepnummer bent.

De nummers van de verschillende providers zijn de volgende :

  • Proximus : 0478 05 60 00
  • Base : 0486 19 19 99
  • Mobistar : 0495 95 95 00
  • Telenet : 015 66 66 66

Een andere mogelijkheid is langsgaan bij een verdeler. Beide mogelijkheden zijn volledig gratis.



Opmerking :

Wanneer u uw GSM laat blokkeren, kan de politie niet meer nagaan of uw toestel nog gebruikt werd na de diefstal/verlies. Er is dus geen verder onderzoek naar de daders mogelijk.



Proximus is aangesloten bij EIR (Equipment Identity Register). Via EIR kunnen de toestellen geblokkeerd worden bij verlies/diefstal. Het geblokkeerde toestel kan dan niet meer gebruikt worden op de netwerken van de operatoren die lid zijn van EIR. Om het GSM-toestel te laten blokkeren, dient de klant contact op te nemen met de klantendienst. Hij zal een formulier ontvangen voor de aanvraag tot blokkering van het toestel.



Wie aangesloten is bij Base kan niet dezelfde procedure toepassen. Base is lid van het CEIR (Central Equipment Identity Register). Uw IMEI-nummer kan op een internationale zwarte lijst geplaatst worden. Deze lijst kan geconsulteerd worden door de andere leden van het CEIR (vb Proximus). Op die manier zal een dief uw toestel niet kunnen gebruiken op een ander ander netwerk dat ook aangesloten is bij het CEIR.



Mobistar beschikt nog niet over een dergelijke dienst. In de toekomst zal dit wel het geval zijn.



Ook deze dienst is gratis.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Heusden-Zolder via het contactformulier of telefonisch via 011 45 01 11.