Commissaris Dirk Brasseur is verbindingsofficier op Euro2020

Net als bij Euro2016 in Frankrijk wordt commissaris Dirk Brasseur, afdelingshoofd van de Afdeling Evenementenbeheer van onze zone, tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal 'Euro2020'  maar dan een jaartje later door corona uitgestuurd als verbindingsofficier voor de Belgen. Wat dit juist betekent, vertelt hij je graag zelf.

Europol

Vanuit DAO (Directie operaties inzake bestuurlijke politie) werd een oproep gelanceerd naar alle voetbalcoördinatoren van de competities 1A en 1B om zich tijdens Euro2020 kandidaat te stellen voor een detachering als verbindingsofficier naar het International Police Coordination Center (IPCC). Ik ging hierop in’, vertelt de commissaris. ‘En net als in 2016 ben ik, samen met een collega van DAO, weerhouden als vertegenwoordiger voor België.'

Dirk Brasseur

Het concept?

Het IPCC wordt tijdens het tornooi ingericht bij Europol in Den Haag. Van hieruit gebeurt de algemene coördinatie voor alle deelnemende landen. Per land treden twee verbindingsofficieren op als tussenpersoon tussen de betrokken politiediensten in het eigen land - in België gaat het dan bijvoorbeeld over de luchtvaartpolitie, spoorwegpolitie, DAO of de voetbalcellen van de lokale politiezones - en de plaatselijke autoriteiten.

Sinds 7 juni is de commissaris in het IPCC en de detachering duurt tot twee dagen na de uitschakeling van de Rode Duivels. ‘Hopelijk kan ik dus tot 13 juli blijven, dat is twee dagen na de finale.' (lacht). 'We hebben op voorhand een webinar gevolgd waarin nog eens alle doelstellingen en verwachtingen duidelijk aan bod kwamen. Alle verbindingsofficieren namen hieraan deel. Zo zijn we volledig geïnformeerd en klaar voor onze opdracht', aldus Dirk Brasseur.

De Belgen?

Euro2020 wordt voor het eerst over heel Europa georganiseerd. De wedstrijden worden afgewerkt in elf verschillende gaststeden, alle gelegen in een ander land. Er zijn ook voor het eerst 24 deelnemende ploegen. Dat zorgt er dus voor dat er veel meer gereisd zal worden door de teams en hun supporters. De Rode Duivels spelen hun poulewedstrijden in Sint-Petersburg en Kopenhagen. Fans zijn welkom in de speelsteden en de stadions. Er wordt uiteraard wel gespeeld voor een beperkt publiek.

Concreet trachten we, als Belgische verbindingsofficieren, daarbij een beeld te krijgen van de (plannen van de) Belgische supporters en we spelen vervolgens deze info door naar de politiediensten in de speelsteden van de Rode Duivels:

  • Met hoeveel zijn ze?
  • Wanneer vertrekken ze?
  • Met welke vervoermiddelen?
  • Welke risico’s zijn hieraan verbonden?

'We weten dat corona en de bijhorende maatregelen ervoor zorgen dat de meeste supporters kiezen voor korte trips met de bus of vliegtuig. Een aantal spotters, die eveneens specifiek voor dit EK geselecteerd zijn, reizen mee met de Belgische fans, geven belangrijke info door aan de plaatselijke collega’s en trachten alles mee in goede banen te leiden. Het wordt geen ek zoals het vorige, maar dat het ook nu weer een unieke ervaring zal zijn, dat staat vast. Ik kijk ernaar uit!'
 

Supporters Belgen