De senior van de maand augustus

Onze senior van de maand augustus is Gaston Teugels, 84 en nog altijd zeer actief binnen de seniorenwerking.

 

Gaston Teugels

Gaston groeide op in Edegem. Na de Grieks-Latijnse humaniora aan het Sint-Stanislascollege in Berchem trok hij naar de Sociale Hogeschool in Heverlee. Aan het diploma van sociaal assistent voegde hij nog dat van de post-universitaire opleiding economie toe, aan de Sint-Ignatiushogeschool in Antwerpen (ondertussen opgegaan in Universiteit Antwerpen).



Raychem



Hij werkte in verschillende bedrijven totdat hij in 1970 traffic manager werd bij Raychem in Kessel-lo (sinds 1999 Tyco International), een Amerikaans bedrijf dat actief was en nog is in tal van sectoren als lucht- en ruimtevaart, telecommunicatie, energienetwerken, consumentenelektronica en transport. Het vond vele doorbraaktechnologieën uit, onder andere de touchscreen. Gaston: ‘Een traffic manager organiseert de in- en uitvoer van de producten van een bedrijf, met alles wat daarbij komt kijken aan logistiek, transport, douaneformaliteiten en later ook het afhandelen van documentaire kredieten. Op een gegeven moment voerde Raychem uit naar 105 landen, er was dus werk aan de winkel’. Maar hij relativeert de moeilijkheidsgraad van zijn werk meteen: ‘Het is bij wijze van spreken eenvoudiger om een container naar China te verschepen dan een vrachtwagen bestellingen te laten afleveren in eigen land…’. Gaston is bij Raychem blijven werken tot aan zijn pensioen in 1994.

9/11

In 1963 trouwde Gaston met Mimi Huybrechts. Ze kregen twee dochters en hebben ondertussen vijf kleinkinderen. Toen hij bij Raychem aan de slag ging, bouwden ze hun huis in Linden, waar ze bleven wonen tot ze in 2001 een appartement kochten in Heverlee. Gaston: ‘Toen we aan het verhuizen waren, hoorde ik op de radio dat een vreselijke aanslag was gepleegd op de WTC-torens in New York. Ook voor mij staat 9/11 dus voor altijd in mijn geheugen gegrift’.

Dwars door Leuven

In zijn jeugd was Gaston lid van de KSA. Hij werd leider en nadien bondsleider van deze jeugdbeweging in Edegem. Gaston: ‘In mijn jonge jaren speelde ik mee in de jaarlijks toneelvoorstelling van de KSA. Later liep ik lange afstanden (nu heet dat joggen). Zo heb ik in 1952 ‘Dwars door Leuven’ gewonnen. Maar belangrijker is dat in de jeugdbeweging de basis is gelegd voor mijn latere inzet in de vakbond en in de seniorenwerking. Zo ben ik bij Raychem acht jaar secretaris geweest van de Ondernemingsraad als afgevaardigde van de LBC (Landelijke Bediendencentrale)’.

Reisbegeleider

Na zijn pensioen is Gaston beginnen wandelen, een of twee keer per week 20 km als lid van de wandelclub WSP Heverlee. Hij wandelt nog altijd, maar niet meer zo vaak en geen 20 km meer. Ze sloten zich ook aan bij Okra, de seniorenvereniging van de Christelijke organisaties, waar ze actief deelnamen aan de verschillende activiteiten, ook de reizen. Gaston: ‘Voor mijn werk heb ik altijd veel moeten reizen, maar dan zie je niet veel van een land. Van een luchtvaartmaatschappij waarmee Raychem werkte, kreeg ik bij mijn pensionering twee vliegtuigtickets naar China cadeau. Zo hebben we de smaak van het reizen te pakken gekregen en hebben we een flink stuk van de wereld gezien. Ik wilde mijn reiservaringen delen met andere senioren en dus heb ik een tiental jaren voor Okra reizen begeleid naar onder andere China (zeven keer!), de Verenigde Staten, Israël, Sri Lanka, Thailand en Pakistan’.



Seniorenraad

In het verlengde van zijn inzet voor de Christelijke vakbeweging nam Gaston ook al snel bestuursfuncties op in Okra Sint-Lambertus Heverlee, waarvan hij nog altijd secretaris is. Gaston: “Onze vereniging vaardigde mij af naar de Seniorenwerkgroep Leuven en zo kwam ik in 2005 in de Seniorenraad Leuven terecht. Deze raad vertegenwoordigt de Leuvense senioren bij het stadsbestuur en heeft vooral een informatietaak naar de senioren toe via de verschillende seniorenverenigingen. Ik ben er zes jaar voorzitter van geweest en nu nog lid van het dagelijks bestuur. Ook ben ik nog altijd voorzitter van de Seniorenwerkgroep van Okra in Heverlee’.

Tijd voor aflossing?

Gaston heeft zich wel al eens afgevraagd of het geen tijd is om te stoppen, maar is daar toch nog niet echt mee bezig geweest. Ook al omdat niet direct geïnteresseerden klaarstaan om de fakkel over te nemen. ‘Ik heb niet de indruk dat de jonge senioren nog staan te trappelen voor bestuursfuncties, zoals wij destijds. Vroeger stroomde je als leider in de jeugdbeweging door naar leidinggevende functies in de maatschappij, maar dat lijkt me niet langer het geval. Alle verenigingen hebben het moeilijk om leidinggevenden te vinden, ook de jeugdbewegingen. Ik besef wel dat je ook te lang in functie kunt blijven. Probleem is alleen dat als je druk in de weer bent, je eigenlijk niet doorhebt wanneer je er te oud voor wordt. Maar dat belet niet dat ik er toch eens over moet gaan nadenken…’