De senior van de maand februari

Josine Omloop is onze senior van de maand februari 2021. Onlangs nog vierde ze haar verjaardag. Ze blies op 25 januari jongstleden 82 kaarsjes uit.



 

Josine Omloop

Josine wordt geboren op eind januari 1939 in Molenbeek-Wersbeek, een deelgemeente van Bekkevoort, waar haar ouders een café hebben op de Muggenberg.

De lagere school volgt Josine in Molenbeek-Wersbeek. Ze gaat naar het middelbaar in Tienen, tot haar 16 jaar. Dan gaat ze werken in schoenenfabriek Vanaudenhove, één van de grootste schoenenbedrijven in Diest. Daar naait Josine schoenen, vooral soldatenschoenen.

Verliefd op de markt

Onze senior van de maand leert haar man, Roger Lemmens, kennen op de wekelijkse markt. Josine vergezelt af en toe haar zus die een marktkraam van vleeswaren heeft en Roger helpt zijn ouders bij het uitbaten van een kraam met fruit. Hun kramen staan steeds naast elkaar en al snel slaat de vonk over.

In 1958 stappen Josine en Roger in het huwelijksbootje. Josine is op haar trouwdag al zwanger. ‘Gelukkig was dat nog niet zichtbaar’, voegt ze er lachend aan toe. In 1959 wordt hun enige zoon, Patrick, geboren. Het gezin is ondertussen verhuisd naar Leuven.

Josine geeft tijdens haar zwangerschap zelf haar ontslag in de schoenenfabriek en gaat werken in de sigarenfabriek Van der Elst in Leuven. Na twee jaar houdt ze het voor bekeken, waarna ze aan de slag gaat bij Fabotta in de Riddersstraat. Hier maken ze kleren.

De afdeling brandwonden van het Sint-Pietersziekenhuis

Op haar 24ste, in 1963,  gaat Josine werken in het Sint-Pietersziekenhuis in de Brusselsestraat in Leuven, eerst als poetsvrouw, om daarna al snel door te stromen naar de bevoorradingsdienst.

Samen met haar collega’s Mia, Lisette en Nini zorgt Josine voor de bevoorrading van steriel materiaal. Vooral de negende verdieping, waar patiënten werden opgenomen met ernstige brandwonden, laat een diepe indruk na bij Josine. Ze is op deze afdeling blijven werken tot aan haar pensioen.

Trouwe supporters van OHL vanop hun eigen balkon

Begin jaren ‘70 besluiten Roger en Josine een appartement te kopen in Leuven. Een lening krijgen bij de bank is niet gemakkelijk, maar het lukt het jonge koppel. In 1972 verhuist het gezin dus naar hun eigen stekje in het appartementsblok naast voetbalclub Oud-Heverlee Leuven op de Tervuursevest.

Vanop het balkon hebben ze zicht op het volledige voetbalveld. Josine, Roger en Patrick zijn dan ook bij elke thuiswedstrijd van OHL trouwe fans vanop deze plek. Wanneer in 2016 de nieuwe tribune wordt gezet, is jammer genoeg maar de helft van het voetbalterrein meer zichtbaar. Maar dat weerhoudt Josine er niet van om nog steeds naar het voetbal te kijken vanop haar balkon. 'Enkele maanden geleden was ik zelfs op VTM te zien toen de Rode Duivels speelden aan Den Dreef. Daar ben ik wel nogal fier op!'

COVID-19 treft ook de familie Lemmens

In 2019 gaat het minder goed met Roger. Zijn gezondheid speelt hem parten. Hij verhuist noodgedwongen naar het woonzorgcentrum Booghuys. Josine gaat dagelijks op bezoek. Samen genieten ze van een wandeling door de stad of een tas koffie in de cafetaria.

De lente van 2020: een periode die niemand ooit zal vergeten. Ons land gaat in lockdown door COVID-19. Roger is als eerste bewoner in Booghuys besmet met het virus en overlijdt er op 01/04/2020. De laatste maand was bezoek verboden om besmetting te voorkomen. Josine laat een traan wanneer ze vertelt hoe zwaar die periode voor haar was. ‘Je zit helemaal alleen in je appartementje met heel veel zorgen en verdriet. Via de telefoon vernemen dat je man, waarmee je 62 jaar getrouwd was, overleden is en dan geen volwaardig afscheid mogen nemen ... dat is onmenselijk en heel moeilijk om te verwerken.

Mooie herinneringen en een prachtige familie

Josine koestert de vele mooie herinneringen en brandt elke dag een kaarsje voor Roger. In haar woonkamer hangen heel wat foto’s van de familie Lemmens, die intussen uitgebreid is met twee schatten van kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Wees maar zeker dat Josine daar fier op is!