De senior van de maand maart

Aangezien tot 7 maart de Week van de Vrijwilliger loopt, kozen we als senior van de maand voor een vrijwilliger. Op die manier willen we vrijwilligers extra in de kijker zetten en motiveren in deze crisistijden. Maak kennis met Johny Mertens.

Johny is geboren in Tienen op 10 september 1946 en heeft er kort gewoond om nadien te verhuizen naar Sint-Joris-Winge waar zijn ouders het café ‘De Blijde Inkomst’ openhielden.

Na 6 jaar is het gezin verhuisd naar Erps-Kwerps/Kortenberg waar Johny naar de lagere school is geweest. 3 jaar van zijn lagere school heeft Johny doorgebracht in een Franstalige school in Brussel (Haren-Zuid) achter het station Diegem.

Johny heeft verder 3 jaar humaniora gevolgd in Zaventem in het Koninklijk Atheneum. In 1970 is Johny, samen met zijn echtgenote, verhuisd naar Leuven, waar zij nu nog wonen. Het paar heeft twee kinderen.

Loopbaan

Op 15 jarige leeftijd is Johny zijn loopbaan gestart bij de RTT Brussel, nu Proximus.

Na zijn legerdienst in Arolsen in Duitsland in 1966, is hij gestart bij Sabena op de vrachtafdeling van Brucargo. Johny is begonnen als magazijnier om op te klimmen tot supervisor.

Net vóór het faillissement van Sabena in 2001 kon Johny op brugpensioen gaan.

Hobby

Johny was in de jaren 1990 voetbaltrainer van de duiveltjes (kinderen van 5-6 jaar).

‘Ze moesten nog leren tegen een bal shotten’, zegt Johny trots. Het was een plezier voor Johny om de kinderen te zien opgroeien tot scholieren. Hij was het aanspreekpunt en vertrouwenspersoon voor de kinderen wat de band met hen heel speciaal maakte. Hij wist soms meer van de kinderen dan de ouders.

Onze senior van de maand is al meer dan 10 jaar vrijwilliger en staat twee keer per week achter de toog in de cafetaria van het lokaal dienstencentrum Ruelenspark.

Het middagmaal verzorgen - tafels klaarzetten, eten opwarmen, opdienen, afruimen en de afwas doen ‘met de afwasmachine’ (lacht) - is één van zijn vele taken. Momenteel zijn alleen bewoners toegelaten om te genieten van een middagmaal en Johny zorgt ervoor dat de coronamaatregelen strikt worden nageleefd. De tafels staan op afstand, mensen zitten per 2 rechtover elkaar, elk in hun bubbel en alles wordt goed ontsmet.

Ook bij feesten en speciale aangelegenheden mag Johny niet ontbreken in het Ruelenspark om alles in goede banen te leiden. Zorgen voor de aanvulling van dranken in de koelkasten valt onder zijn verantwoordelijkheid alsook de inventaris maken zodat alles voorradig is.

Johny is voor het eerst in het Ruelenspark gekomen door toedoen van zijn schoonmoeder die voorzitster was van de hobbyclub. Johny is blijven hangen en gebleven.

Johny geniet van de vele sociale contacten en mensen helpen, maakt hem gelukkig. Niet alleen in het Ruelenspark is Johny behulpzaam. Overal waar nodig, steekt Johny graag een handje toe.

Kortom: stilzitten is niet aan onze vrijwilliger besteed.

Omgaan met mensen en iets kunnen betekenen voor iemand, is het mooiste wat er is’, besluit hij.