De senior van de maand mei

Maria Callebaut (73), beter gekend als ‘Mimike', is de trotse moeder van een zoon en dochter én ze is onze senior van de maand mei, de maand in het teken van Moederdag.

Mimike zag het levenslicht op 8 augustus 1947 in Herent, als tweede meisje in de rij. Samen met haar oudere zus werd ze grootgebracht door haar grootmoeder "bommeke". Een jaar na haar geboorte verhuisden ze allen samen naar Leuven, waar Mimike is gebleven tot vandaag.

Onze senior van de maand volgde de lagere school in Mater Dei. Daarna ging ze naar de normaalschool tot ze 16 jaar was.

40 jaar bij dezelfde werkgever

Toen kwam de tijd in het beroepsleven te stappen. Mimike begon haar carrière bij VZW Bouworde, destijds gevestigd in de Tiensesteenweg in Kessel-Lo. Ze ging er aan de slag als dactylo, deed later het onthaal en rekrutering. Mimike leerde op haar werk veel leuke mensen kennen, elk met hun eigen mentaliteit, jong & oud. Er ontstond een mooie vriendengroep.

Met 40 jaar dienst op de teller, op 57-jarige leeftijd, werd ze afgedankt. Een nieuwe directeur, zorgde voor een reorganisatie waarin Mimike niet meer paste. Gedwongen diende ze nog 3 jaar te stempelen, om daarna te genieten van haar pensioen.

Zorgen voor iedereen als rode draad

Mimike huwde in 1971 met Richard en trok in bij haar schoonouders en een tante in Wilsele. Hier woont ze nog steeds. Mimike en Richard werden trotse ouders van een zoon en een dochter. Iedereen woonde samen onder één dak. Hier waren zowel voor- als nadelen aan verbonden, maar heel belangrijk:iedereen zorgde voor iedereen.

Het gezin bleef niet gespaard van verdriet. Op 2 jaar tijd (tussen 2013-2015) nam Mimike afscheid van haar mama, haar man Richard en haar zus Arlette.

Gelukkig was Mimike intussen grootmoeder geworden van een kleinzoon "Vince". Hij zorgde voor veel steun tijdens het verwerken van dit immense verdriet. In de school van Vince werd Mimike leesmoeder en ze ging meewandelen met de kleutertjes. Zo kon zij haar gedachten een beetje verzetten.

Begin 2021 liet Jeannine, een goede vriendin, het leven.

Een mens moet op zijn levenspad van veel mensen afscheid nemen,’ aldus onze senior, ‘daardoor kende ik een heel moeilijke periode. Maar al snel besefte ik dat ik dit verdriet moest plaatsen en vooral tijd geven om het te verwerken.’

Een bezige bij

Mimike was en is nog steeds een bezige bij. Sporten, hobby's beoefenen, huis verbouwen/herinrichten, werken in de tuin, altijd zorgen voor iemand.

In 1983 startte Mimike met jazzdans bij de turnkring “Ontvoogding en vooruit”. Ze maakte deel uit van een fijne vrouwengroep tot 2013. ‘Ook yoga en figuurtraining zijn favoriete bezigheden. Door de jaren heb ik daar heel veel toffe vriendinnen leren kennen. Ook met mijn dochter Ellen heb ik nog veel samen gedanst, al vanaf ze zeven jaar was,’ vertelt Mimike. ‘Toen ik wat ouder werd, gaf mijn dochter les aan mij.’

Met de vriendinnen een standje bemannen op de Leuvense kersmarkt of tijdens Rock Werchter was jaarlijkse traditie. ‘Dat zijn veel mooie momenten om op terug te blikken,’ glundert Mimike, ‘en wist je dat ik mijn 60 ste verjaardag vierde in mijn tuin, samen met 140 vrienden?

Een agenda vol

Je kan Mimike ook vandaag nog vinden achter de toog in woonzorgcentrum ‘Ter Putkapelle’ om de bezoekers en bewoners te voorzien van een drankje. Verder zorgt zij er op maandag voor het opdienen van het middagmaal in het middagrestaurant. Op vrijdag staat Mimike paraat om bewegingsoefeningen te geven aan iedereen die daar nood aan heeft.

In de kleuterschool in de Bosstraat is de bezige bij nog steeds present op dinsdag en vrijdag om te helpen de kleutertjes eten te geven en daarna de afwas te doen.

Op woensdagnamiddag komt kleinzoon Vince op bezoek.

In niet-coronatijden gaat Mimike op woensdagavond met vriendinnen op stap. Dan doen ze samen een terrasje.

Donderdag is een vrije dag. ‘Al sta ik dan ook klaar wanneer iemand belt om hulp,’ verzekert Mimike. ‘Het weekend is het moeilijkst om de tijd te vullen. Gelukkig zijn er dan de kinderen die hun mama eens uitnodigen voor een etentje of uitstap, al is dit in tijden van corona jammer genoeg heel beperkt.’

Iedereen welkom

Mijn huis staat open voor iedereen. Elk mens kent in zijn leven wel een moeilijke periode . Dan is hij  altijd welkom voor een babbel met een theetje of wit wijntje. Mijn zoon stelde zelfs voor om een bordje aan de deur te hangen met daarop ‘Welkom bij psychologe Mimike’. Daar moest ik hartelijk om lachen,’ aldus de senior van de maand mei.   

Pas wanneer je leert te luisteren om te begrijpen, in plaats van te luisteren om te reageren, ontstaat er contact,’ gaat ze verder, ‘het leven zelf opvullen en openstaan voor vele dingen is heel belangrijk.’

Mimike besluit: ‘Ik zou mijn leven gewoon herdoen, mocht ik de kans hebben. Gewoon graag doen wat ik graag doe.’

Intussen is ze gevaccineerd en kijkt Mimike uit naar een toekomst waar corona verleden tijd is.